Maras: Nije isto ako se režu subvencije tamo gdje je to dovelo do većeg izvoza…

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. listopad 2014. u 13:36
Photo: Tino Juric/PIXSELL

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je danas kako će nalazi državne revizije u njegovom ministarstvu biti gotovi ovaj tjedan.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je danas kako će nalazi državne revizije u njegovom ministarstvu biti gotovi ovaj tjedan, kako u Ministarstvu rade na optimalan način te kako je uvijek dobro poslušati savjete državne revizije, jer uvijek može i bolje.

"Revizija obavlja posao koji radi i svake godine, radi u svim ministarstvima pa tako i u mojem. Mislim da će naš dokument biti gotov ovaj tjedan tako da će javnost s njim biti upoznata idućih tjedana", kazao je Maras odgovarajući na pitanja novinara tijekom konferencije projekta "e-Poslovanje – Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja".

Dodaje kako u Ministarstvu rade na optimalan način, ali kako je uvijek dobro poslušati savjete državne revizije, jer uvijek može biti još i bolje.

Na pitanje trebaju li se sva ministarstva posvetiti štednji odgovorio je potvrdno. "Apsolutno. Mi moramo voditi računa o svakoj kuni, jer to je javni novac i uvjeren sam da to ova Vlada i radi. Jer kad vidite deficit koji je 2011. iznosio preko 7 posto BDP-a, preko 25 milijardi kuna, a danas je konsolidirani deficit 10 milijardi kuna manji onda vam je odgovor sam po sebi jasan. Da, mi štedimo i bez obzira što se svake godine skoro milijarda kuna više troši na kamate, s obzirom da morate deficit refinancirati, ova Vlada je puno štedljivija nego što su bile vlade prije", rekao je.

Maras je kazao i kako ne očekuje da bi se Hrvatskoj mogao dogoditi grčki scenarij, odnosno da joj upravljanje financijama i rezove preuzme Europska komisija (EK) s obzirom na činjenicu da će deficit u rebalansiranom proračunu biti puno veći nego što je obećano Komisiji u proceduri prekomjernog deficita.

"Mislim da je Hrvatska daleko od tih scenarija", istaknuo je Maras.

Na novinarski upit koliko će se u predstojećem rebalansu rezati rashodi u njegovom ministarstvu, Maras je kazao da je to nešto više od 60 milijuna kuna i da će se rezati na subvencijama.

No, napominje kako nije isto ako se režu subvencije tamo gdje je to dovelo do većeg izvoza, kao u sektoru malog i srednjeg poduzetništva, ili ulaže u nešto od čega nema povrata pa to onda nema smisla. "I s te strane treba sagledati subvencije i vidjeti gdje još možemo uštedjeti. I svako ministarstvo to treba napraviti. Bez obzira da li će se nekome zamjeriti ili ne. To nije pitanje zamjeranja, podilaženja određenim korisnicima državnog proračuna, nego je to pitanje hrvatske budućnosti", poručio je Maras.

Komentirajte prvi

New Report

Close