Sa sirovinskog područja županjske Sladorane, u proteklih mjesec dana od kada je počela ovogodišnja kampanja prerade šećerne repe, šećerna repa izvađena je s oko 37 posto od ukupno oko 9000 hektara zasijanih tom kulturom. Kako pojašnjava Ivo Rešić, izvršni direktor Sladorane, prinos je dobar, ali ne i sadržaj šećera u repi. “Do sada smo izvadili 190.000 tona šećerne repe uz prosječan prinos od 74 tone po hektaru što je dobro, ali nismo zadovoljni sadržajem šećera u repi koji se kreće oko 13,7 posto. To nije zadovoljavajuće jer standardna digestija iznosi 16 posto”, kazao je Rešić.
Naime, kako pojašnjavaju u Sladorani, niska digestija znači i veće troškove proizvodnje. Razloge nezadovoljavajuće digestije Rešić pronalazi u nedovoljnom broju sunčanih dana te bolestima kojima je repa bila izložena zbog pretjerane vlage.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu