Vojska DUUDI-ju na upravljanje prepustila 102 nova objekta

Autor: Marija Brnić , 14. listopad 2014. u 09:55
Vojni kompleks Šepurine u Zadru/Željko Mršić/PIXSELL

Postupci uređivanja papirologije i stavljanja u funkciju objekata i dalje ne idu brzo kako se planiralo.

Od početka godine Državni ured za upravljanje državnom imovinom od Ministarstva obrane RH preuzeo je nove 102 bivše vojne nekretnine, koje su za vojsku neperspektivne, a država ih namjerava staviti u funkciju razvoja.

To je veći broj nekretnina nego ih je MORH državi ukupno prepustio još od 2000., od kada je započela ova praksa. Iako je riječ o imovini s neriješenim imovinskim i pravnim statusom, planom upravljanja državnom imovinom za 2015., čija je rasprava u tijeku, najavljuje se i stavljanje u funkciju nekih od njih. Točnije, navode se izgrađena građevinska zemljišta na Malom Lošinju, otocima Unija i Susak, te u Sisku, no, detalji i uvjeti pod kojima se planira provesti preuzimanje tih objekata u samom planu DUUDI-ja se ne spominju. Tek se načelno kaže da će se preferirati razvojne projekte i usklađenost s prostornim uređenjem.

"Ako zainteresirana strana predloži razvojni projekt i dostavi projektnu dokumentaciju, nema razloga da se njegov prijedlog brzo ne razmotri i odobri korištenje, pravo građenja ili prodaja", navodi se u DUUDI-jevom prijedlogu plana upravljanja imovinom.  Ipak, sami postupci uređivanja papirologije i stavljanja u funkciju ovih objekata DUUDI-ju i dalje ne ide brzo kako se planiralo. Potvrđuje to i činjenica da se i za 2015. predviđa prikupljanje imovinsko-pravne dokumentacije za ranije preuzetih 26 nekretnina, a pomaka nije bilo ni u slučaju najstarijih i najvećih predmeta – vojnom kompleksu Šepurine, za koji postoje zahtjevi za povrat, te vojarne Dračevac u Splitu, vojarna u Benkovcu i poligon Jelas u Slavonskom Brodu, koje je država donirala lokalnim jedinicama, ali ih one nisu preuzele.

Čak je i najveći dio plana za upravljanje imovinom u ovom dijelu doslovce prepisan iz ovogodišnjeg plana. Osim liste novopreuzetih nekretnina od MORH-a, novina su tek informacije da DUUDI-jev odjel za bivše vojne nekretnine surađuje s Ministarstvom turizma na provedbi brownfield projekata na četiri nekretnine (Otok Sv. Katarina Monumenti, Hidrobaza i Uvala Saccorgiona u Puli, te Jurjeva luka na Lastovu), kao i s Ministarstvom socijalne politike i mladih, dodjeljujući na korištenje neke objekte za održavanje koncerata i sportskih igara za Nacionalni program za mlade. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pa da rijese sve predmete onda ne bi trebali vise agenciju, ovako su si obezbjedili posao za sljedecih 50-tak godina.

New Report

Close