Karlovačka je pivovara prošle godine smanjila potrošnju vode za 2,5 posto u odnosu na godinu prije, emisija ugljičnog dioksida smanjena je za dva posto, a potrošnja specifične toplinske energije za 3,7 posto, što sve doprinosi zaštiti okoliša, istaknuto je na današnjem predstavljanju Izvješća o održivosti za 2013.
Ulaganja u tehnologiju i stalan rad na poboljšanju procesa i procedura rezultiraju značajnim uštedama u potrošnji vode i energije, pa je tako primjerice postavljana nova linija za punjenje koja troši znatno manje vode i električne energije od prijašnje, postavljen novi spremnik za vruću vodu, itd., naglašavaju iz pivovare.
Ističu i da svoju strategiju "Proizvodimo bolju budućnost" fokusiraju na četiri ključna područja – zaštita izvora vode, smanjenje emisija ugljičnog dioksida, održiva nabava te promicanje odgovorne konzumacije alkohola.
Direktor Sektora lanca opskrbe Zvonimir Nemet kaže kako će se nastaviti trend smanjenja emisije ugljičnog dioksida, jer će se u tvornici 2015. tekući energenti supstituirati plinom i to za proizvodnju toplinske energije u proizvodnji piva i za ostale potrebe.
Karlovačka pivovara nastavila je kroz projekt "Proizvodimo bolju budućnost" sve više sirovine kupovati u Hrvatskoj te je 60 posto sirovine domaćeg porijekla, točnije u proizvodnji je lani bilo 49 posto slada i sto posto kukuruzne krupice iz Hrvatske.
Strateško je opredjeljenje tvrtke da se taj postotak poveća. Tako je ovog ljeta potpisano nekoliko ugovora za ostvarenje projekta "100 posto hrvatski ječam", a s tvrtkom Slavonija slad dogovoren je otkup slada napravljenog isključivo od ječma iz Hrvatske.
U Izvješću o održivosti piše da je 446 domaćih dobavljača potpisalo "kodeks dobavljača" čime jamče, uz certifikate, da sirovine koje Karlovačka pivovara kupuje od njih nisu genetski modificirane.
Izvješće obuhvaća i druge segmente održivog poslovanja, a rukovoditeljica korporativnih komunikacija Ljudmila Bratko Gašpić posebno je istaknula akcije kojima se promiče odgovorno konzumiranje alkohola.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu