Poslovni dnevnik 17.rujna 2014. u prostorijama HUP-a u Radničkoj 52 organizira okrugli stol Slastice i konditori. Riječ je o još jednom u nizu okruglih stolova u sklopu projekta Snaga hrvatske hrane. Do sada je organizirano 5 okruglih stolova posvećenih različitim segmentima proizvodnje i plasmana hrvatske hrane.
Hrvatski konditori su tijekom 2013.godine proizveli 53.032 tone raznovrsnih slatkiša od kojih su kroz izvoz prodali gotovo polovicu, konkretno 26.374 tone. Izvozom asortimana na europsko, na prekooceanska te bogata arapska tržišta ostvarili su sveukupno 118 milijuna dolara prihoda. Od spomenutog iznosa samo je dio potrošen na uvoz sirovina i ostalih komponenti neophodnih za redovnu proizvodnju, a ostatak je stavljen u njihove proračune.
Prijavite se besplatno ovdje!
Spomenute brojke na prvi pogled ilustriraju da domaća konditorska industrija ima samo ˝slatke brige˝ i odličnu perspektivu jer izvozi polovicu cjelogodišnje proizvodnje, a bilježi i suficit o kojem većina hrvatskih gospodarstvenika može tek samo sanjati.
Trgovine proizvode nabavljaju na raznim tržištima po daleko nižim cijenama od domaćih. Osim toga trgovci prisiljavaju domaće proizvođače da im odobre udjel u cijeni i to do čak 30 posto, dok strancima ne mogu diktirati takve uvjete. Upravo to su razlozi povećanja cijena domaćih proizvoda.
Okrugli stol Slastice održat će se pod moderatorskom palicom dugogodišnje novinarke Poslovnog dnevnika, Božice Babić. I ovim okruglim stolom okupit ćemo stručnjake akademske zajednice, velike proizvođače slastica, male i srednje poduzetnike/proizvođače kao i predstavnike javne uprave te potaknuti dijalog uz stručnu pripremu i moderiranje.
Na okruglom stolu potaknut će se rasprava o problemu cijene i kvalitete, odnosno o hrvatskom konditoraju i problematici strane konkurencije na domaćem tržištu. Biti će riječ o nabavi sirovina i utjecaju cijena stranih tržišta na hrvatski, domaći proizvod te koliki su izvozni potencijali u regiji I zemljama Europske Unije. Stručnjaci iz struke potaknut će raspravu o uspjehu malih proizvođača, kvalitete, novih okusi, brendiranja te noviteta u pakiranju slastica. Također, posjetitelji okruglog stola imat će priliku saznati sve o proizvodnji sladoleda te kakav je put od sirovine, proizvodnje do trgovina.
Panelisti:
Ruža Grgurev, PESLA
Stipan Bilić, Kondin
Dunja Milošić Odobašić, Podravka
Mijo Batinić, Kraš
Marin Pucar, Zvečevo
Božica Marković, HGK
Željko Dumančić, Udruženje ugostitelja
Program:
09:30 – 09:45 – okupljanje i registracija sudionika
09:45 – 10:00 – uvodni govor
10:00 – 11:30 – panel rasprava
11:30 – 12:00 – degustacija i lagana zakuska
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu