HŽ Putnički prijevoz raspisao natječaj od 75 milijuna kuna

Autor: Suzana Varošanec , 01. rujan 2014. u 22:00
Vlakovi moraju imati najmanje 200 mjesta za sjedenje/D. Jarmaz/PIXSELL

Unajmljuju šest višedijelnih dizel-motornih vlakova koji bi trebali supstituirati vuču dizelskim lokomotivama.

HŽ Putnički prijevoz raspisao je natječaj za najam šest višedijelnih dizel-motornih vlakova (u čijem je sastavu i upravljačnica) koji bi u razdoblju od tri godine od potpisivanja ugovora trebali supstituirati vuču dizelskim lokomotivama.

Procjenjena vrijednost posla je 75 milijuna kuna. Na raniji sličan natječaj ove godine za 12 vlakova nitko je nije javio, pa je poništen, a i ovaj je tender privremeno rješenje nakon, kako tvrde, izostanka kapitalnih ulaganja u nabavu novih prijevoznih kapaciteta posljednjih godina. To je već dovelo do narušavanja kvalitete prijevozne usluge i znatnog smanjenja konkurentnosti željezničkog prometa u odnosu na druge oblike prometa. Vlakovi koje bi htjeli uzeti u najam moraju imati dozvolu za prometovanje u RH te najmanje 200 mjesta.

HŽ time kani povećati pouzdanost u prometu i smanjiti troškove pogonske energije. Iz tih je razloga i dugoročna orijentacija da cjelokupni unutarnji promet obavlja elektromotornim i dizel-motornim vlakovima, dok bi samo noćni i međunarodni vlakovi prometovali u klasičnom sastavu lokomotiva plus vagoni. Kako bi ostvarili zacrtane ciljeve, ugovorena je proizvodnja 44 motorna vlaka, a serija dizel-motornih vlakova treba biti isporučena tijekom 2016. Njihovom će se isporukom smanjiti potreba za najmom takvih vozila, zbog čega je i navedeni natječaj vremenski ograničen.   

Komentirajte prvi

New Report

Close