Moderni načini krađe putem bankomata i POS uređaja

Autor: Marta Duić , 22. kolovoz 2014. u 13:38
Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

U posljednje vrijeme kradljivci novca preko bankomata usavršili su i najmodernije tehnike.

Moderni lopovi današnjice više ne opsjedaju samo vaše novčanike, već na neprimjetne načine kopiraju podatke vaše kreditne kartice i time imaju neograničenu mogućnost pristupanja vašoj kartici i novcu pohranjenom na njoj. U posljednje vrijeme kradljivci novca preko bankomata usavršili su i najmodernije tehnike. Tehnologija i stalni razvoj im ide u prilog, naime oni koriste sve od mikro kamera, skenera do lažnih tipkovnica. Lopovi često dolaze iz inozemstva, a kad obave posao nestaju preko granice i gubi im se svaki trag.

Metode krađa

Da bi lopov mogao kopirati vašu karticu, potrebne su mu samo dvije ključne stvari, PIN koji koristite za tu karticu te osnovne podatke s kartice koji se nalaze na poznatoj „crnoj traci“. Stara, dobro znana i uvriježena lopovska varijanta je da vas prate tijekom unosa PIN-a pri dizanju novca s bankomata, a nakon toga vam ukradu novčanik u kojem se nalazi kartica. No lopovi su se shvatili kako je ta metoda nedovoljno efikasna jer ćete vi zasigurno primjetiti nestanak novčanika, prijaviti krađu i blokirati kartice. Tako će lopov imati ograničeno vremensko razdoblje za podizanje vašeg novaca, a uz to svaka banka ima dnevni limit novaca koji se može dići putem bankomata.

Druga metoda koju koriste je mnogo efikasnija, jer ćete vi manjak novca na računa primjetiti tek onda kada dobijete izvod ili kad vam ponestane financijskih sredstava na kartici. Ipak ovaj način krađe je tehnički daleko teže izvesti. Kamere najčešće instaliraju u gornji dio bankomata, tako da se unos PIN-a snima odozgo.Njihov lažni čitač kartica montiraju na onaj pravi, tako da je dosita teško primijetiti da se ne radi o pravom čitaču. Tako oni očitavaju „crnu traku“ i vide koji je vaš PIN.

Podatke potom digitalnim putem ubacuju direktno u kompjuter, na kojem imaju napravu za izradu tzv. bijelih kartica na koje zapisuju podatke koje su očitali s bankomata. Slijedeći korak koji rade je odlazak do nekog drugog bankomata gdje ubace tu "bijelu" karticu i vaš PIN do kojeg su došli snimanjem i dižu vaš novac dokle god im prilike to limiti dopuštaju. Oni dosjetljiviji ne koriste kameru, jer je nju vrlo lako pronaći, nego lažnu tastaturu za unos PIN-a koju zalijepe preko postojeće i time ˝kradu˝ vaš PIN.

Policija je gotovo nemoćna

Slučajevi u kojima policija uspješno pronađe opremu koju koriste lopovi na bankomatima ili pak samog lopova relativna su rijetkost. Počinitelji opremu postave, skupe određen broj podataka te je uklone, te je vrlo teško znati točno vrijeme kada su podatci s vaše kartice otuđeni. Postoji još jedan razlog zašto su ovi kriminalci skoro neuhvatljivi, naime najosjetljiviji trenutak je postavljanje ili skidanje opreme, no danas je i to gotovo nemoguća misija jer opremu jednostavno ostavljaju ˝na mjestu zločina˝, a podatke skidaju zahvaljujući razvijenoj kompjuterskoj opremi koju posjeduju. Također, oni kopije kartica rade u inozemstvu i obično ih tamo i koriste te dok vlasnici kartica saznaju da su pokradeni, njihov novac već potrošen i teško da će ikada biti vraćen. Kad shvatite da ste pokradeni prva stvar koju morate učiniti je da nazovete banku čiji ste klijent.

Zaštita od krađe na bankomatima

Za vas imamo tri djelotovorna savjeta koji će vam pomoći da ne postanete i vi žrtva prevare:

* Prije nego što stavite karticu u bankomat dobro promotrite i prodrmajte plastični utor u koji se ubacuje kartica.

* Prije nego što upisujete vaš pin, noktom pokušajte podignuti tipkovnicu kako bi utvrdili je li prava.

* Tijekom unošenja PIN-a zaklonite ruku kojom utipkavate PIN drugom rukom, odnosno zaštitite tipkovnicu od pogleda ili snimanja.

Primjenjujući ove tri stvari, možete biti 99% sigurni da ste prilikom podizanja novca s bankomata sigurni. Da biste postigli 100%, koristite internet ili mobilno bankarstvo te redovito provjeravajte stanje vašeg računa. Ako primijetite vama nepoznata dizanja novca ili kupovine, odmah se obratite banci čiji ste klijent. Banka će promptno reagirati blokadom daljnjeg korištenja kompromitirane kartice i time će biti onemogućene daljnje zloporabe, a vrlo brzo bit će vam izdana i nova kartica.

Zaštita od krađe na POS uređajima

Naglašavamo da pri korištenju kartica treba biti oprezan i prilikom plaćanja u restoranima i trgovinama te da karticu nikada ne treba ispuštati iz vida npr. davanje kartice konobaru da pripremi račun. Ovim izbjegavamo ručno skeniranje "crne trake" uređajem koji nije veći do malo većeg privjeska za ključeve. Preventivno ponašanje nalaže ili da konobar donese mobilni POS uređaj ili da se plaćanje obavi u vašoj prisutnosti na mjestu gdje je instaliran POS uređaj uz zaklanjanje unosa PIN-a.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Banke se služe raznim smicalicama- ne bi li u što više slučajeva
izbjegle naknade štete uzrokovane kriminalom na bankomatima . Evo nekih:

_ SAKRIJTE RUKOM PIN PRIJE NEGO GA UPIŠETE
– AKO JE OTVOR NA BANKOMATU DRUKČIJI NEGO UOBIČAJNO,
PREKINITE S TRANSAKCIJOM
– VAŠU TRANSAKCIJU NIJE MOGUĆE PROVESTI…./ tj. nema love u bankomatu..
a ti misliš da si u blokadi ili sl…./

itd.itd….

Samo da se ispravim sa tvrdnjom “90% slučajeva dobiti ćete popust”.

Naravno možete tražiti popust na blagajni, ali češće ćete vidjeti popust za gotovinsko plaćanje. Osim toga, kartičarske kuće naplaćuju uredno održavanja računa, godišnje članarine i najbitnije kamatu.

Iako to izgleda sitno, s vremenom se nakupi sasvim pristojan iznos… Pogotovo ako ste ovisni o karticama i redovito ste na iskorištenom limitu.

Ili još puno sigurnija varijanta..

Čim novac sjedne podignite ga. Plaćajte gotovinom svakodnevne stvari, a za veće kupovine tražite predračun i uplatite po njemu (to se ionako ne kupuje svakodnevno, i uz traženje par ponuda može se lijepo uštedjeti).

Sa gotovinom je najjeftinije kupovati, nema nikakvih naknada a u 90% slučajeva dobiti ćete popust ako ga trazite.

Blokadom i ovrhom nitko nemože do gotovine koja je kod kuće.

I zadnje, i najljepše, možete potrošiti točno onoliko koliko imate…

Meni je osobno žao što se plaća mora isplatiti na nekakav bankovni račun, ne vidim apsolutno nikakvu korist od banaka, dapače, sve što ide preko banke je duplo sporije, i za 10-tak posto skuplje.

New Report

Close