I Brazilci i Irci žele kontrolirati banana

Autor: Tomislav Pili , 12. kolovoz 2014. u 21:59
Fotolia

Brazilska ponuda pomrsila je praktički dogovoren posao spajanja Chiquite s Irskom kompanijom Fyffes.

Započeo je rat, ali ovoga puta za prevlast na globalnom tržištu banana. Početak tjedna donio je vijest o ponudi dviju najbogatijih brazilskih obitelji za preuzimanje tvrtke Chiquita koja je ljubiteljima tog južnog voća najpoznatija po plavoj ovalnoj naljepnici na bananama.

Milijarder libanonskog podrijetla Joseph Safra, inače jedan od najmoćnijih brazilskih bankara i obitelj Cutrale koja drži istoimenu tvornicu narančina soka ponudili su 610 milijuna dolara u gotovini za preuzimanje Chiquite odnosno 13 dolara po dionici. Dvojac brazilskih bogataša ponudio je premiju od 29 posto u odnosu na burzovnu cijenu od petka. Međutim, investitori na Njujorškoj burzi odmah su odgovorili podignuvši cijenu dionice za čak 30 posto na 13,30 dolara špekulirajući u nadmetanju Brazilaca i irske kompanije Fyffes.

Naime, brazilska ponuda pomrsila je praktički dogovoren posao spajanja Chiquite s Ircima koji je najavljen još u ožujku. Zajednička kompanija imala bi tržišnu vrijednost od gotovo milijardu dolara i bila bi najveća svjetska kompanija za proizvodnju i distribuciju banana. Chiquitina dominacija na američkom tržištu s godinama je opala, ali je kompanija i dalje ključan igrač na tom tržištu s 27 posto udjela. Inače, globalno tržište banana drže – uz Chiquitu – još tri kompanije: Dole Food Company, Fresh Del Monte i spomenuti Fyffes.

Brazilci su uputili službeni dopis Chiquiti u kojem iznose svoju ponudu, a odgovor očekuju do petka, kako su izjavili medijima. Analitičari smatraju kako je povezivanje obitelji Cutrale sa Safrom mudar potez. U njihovoj glavnoj djelatnosti, proizvodnji narančina soka, posljednjih im godina baš i ne cvjetaju ruže. Inače, obitelj Cutrale u tom je poslu već 50 godina.

Joseph Safra ponajviše se bavi bankarstvom, ali je uložio i u proizvodnju papira, zatim u nekretnine, a nije mu strano ni ulaganje u telekomunikacijski sektor. Magazin Forbes njegovo bogatstvo procjenjuje na 15,7 milijardi dolara što ga čini 60. najbogatijim čovjekom na svijetu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close