Farmericu spašava fotelja općinske načelnice

Autor: Vedran Balen/VL , 05. kolovoz 2014. u 22:00
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Uvozimo nekvalitetno mlijeko, a svoju smo proizvodnju uništili, upozorava Ružica Vukovac.

Sve više razmišljamo o zatvaranju farme. Pitamo se jesmo li uopće normalni što i dalje proizvodimo mlijeko i je li jedino rješenje sve napustiti i otisnuti se preko granice, kaže Ružica Vukovac, koja na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Velikoj Kopanici ima 310 goveda, od čega 110 muznih krava. Nekada ih je imala 150, no dio je završio u klaonici, a dvojici radnika morala je uručiti otkaze. Najveći problem, kaže, niska je cijena mlijeka, koja iz mjeseca u mjesec pada. Najprije je bila 2,60, pa 2,45, da bi na kraju pala na 2,33 kune, a repromaterijal je sve skuplji. S takvom se cijenom, kaže, ne mogu pokriti troškovi proizvodnje. Radnicima isplaćuje plaće, ali njezina obitelj radi bez ikakve naknade. Gomilaju gubitke i pitaju se što će biti s njima. Nju, kaže, spašava to što je prije godinu dana postala općinska načelnica.

“Uvozimo nekvalitetno mlijeko, a svoju proizvodnju smo uništili. Podršku imaju jedino veliki koncerni kao što su Žito i Belje,  mi mali nismo interesantni. Nastavi li se ovakva politika Ministarstva poljoprivrede, mali će proizvođači nestati”, upozorava. Lani nije dobila ni kunu poticaja na mliječne krave. Kad je izbila afera s aflatoksinom, otkup je obustavljen na 23 dana i morali su baciti 41.400 kg mlijeka. Kako bi podmirili obveze 20 grla, prodali su klaonici pa su ostali bez poticaja zbog odredbe po kojoj u šest mjeseci ne smiju smanjiti stado za više od 18%. Dobivenu odštetu od 13.000 kn smatra poniženjem, ministar, ističe, uopće nije svjestan situacije na terenu. “Nitko nas ne obilazi, nitko nas ništa ne pita. Revoltirana sam i očajna, dođe mi plakati. Do prije 15-ak godina Kopanica je živjela od ratarstva i stočarstva. Danas se u naših pet sela tek desetak obitelji bavi stočarstvom”, kaže Ružica Vukovac. 

Crne brojke 

U 10 godina nestalo 55 tisuća proizvođača

Oko dvije tisuće proizvođača mlijeka u posljednjih je godinu dana prestalo poslovati, a godišnja proizvodnja pala je na 500 milijuna kilograma. Samo u prva tri mjeseca članstva u Europskoj uniji Hrvatska je uvezla 135 tisuća tona mlijeka i mliječnih proizvoda, 81% više nego u trećem kvartalu 2012. Pritom je uvoz svježeg mlijeka skočio 270 posto. Broj proizvođača u 10 godina smanjen je sa 65 tisuća na manje od 10 tisuća.

Komentirajte prvi

New Report

Close