Slovenija mora isplatiti štediše

Autor: Večernji list , 16. srpanj 2014. u 21:59
Europski sud o slučaju Ljubljanske banke

Provođenje presude nadzirat će Odbor ministara, tijelo koje čine ministri vanjskih poslova.

Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava u predmetu Ališić, Saždak i Šahdanović, ( državljana BiH) donijelo je konačnu presudu da je Republika Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Slovenije, a da je Srbija odgovorna za povrat te štednje štedišama Invest banke izvan Republike Srbije.

Slovenija ima 12 mjeseci da pronađe sistemsko rješenje za isplatu štediša, kako tuženika, tako i svih drugih u istoj situaciji, odredio je Europski sud. Provođenje presude nadzirat će Odbor ministara, tijelo koje čine ministri vanjskih poslova. Presuda ESLJP-a je važna za sudske sporove koji se vode oko neprenesene devizne štednje, a samo u Hrvatskoj je oko 130 tisuća štediša koji nisu prenijeli svoju deviznu štednju iz Ljubljanske banke.

Ovom konačnom presudom Europskog suda potvrđena je nepravomoćna presuda tog suda iz 2012. Ova presuda , dakle, spas je i za naše građane koji nikada nisu prenijeli svoju staru deviznu štednju iz Ljubljanske banke i koji su pokušavali do nje doći sudskim putem, a dosad je na hrvatskim sudovima doneseno samo 100- tinjak pravomoćnih presuda u sporovima oko neprenesene devizne štednje u korist štediša protiv Ljubljanske banke. Presudom Europskog suda Slovenija mora podnositeljima tužbe ali i svim drugim štedišama Ljubljanske banke koji su bili u istom položaju omogućiti isplatu stare devizne štednje pod istim uvjetima kao što je omogućeno onima koji su imali staru štednju u podružnicama slovenskih banaka u Sloveniji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close