Maras o prvoj godišnjici članstva u EU: Koristi se naziru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. srpanj 2014. u 12:53
. Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Svaki početak nosi određene izazove i poteškoće uhodavanja, ali koristi se već naziru i vide, pogotovo u segmentu malog i srednjeg poduzetništva…

Svaki početak nosi određene izazove i poteškoće uhodavanja, ali koristi se već naziru i vide, pogotovo u segmentu malog i srednjeg poduzetništva, današnja je ocjena ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa prve godine punopravnog članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Maras je kazao da je ulazak u EU donio i dosta poteškoća, jer se radi o vrlo velikom tržištu.

No, istaknuo je, "ono što također primjećujem je da smo s jedne strane ušli na jedno veliko tržište i da se otvaraju određeni procesi prema EU angažmanom čak i hrvatskih poduzetnika i određenih tvrtki".

Pritom je istaknuo primjer Agrokorovog preuzimanja Mercatora u Sloveniji, kao i nedavno preuzimanje velike poljske tvrtke od strane Orbico grupe.

"Širimo se na europsko tržište i postoji velika mogućnost za naše poduzetnike da koriste te kanale, jer sada imamo dvije velike tvrtke koje su prisutne na europskom tržištu, da plasiramo svoje proizvode. Naravno danas puno povoljnije nego prije godinu dana kada su postojali određeni carinski režimi, a sada ih više nema. To je sada tržište koje je jednako troškovno opterećeno kao i ono hrvatsko, samo treba doći do potrošača. A sada imamo i svoje tvrtke koje su prisutne na tržištu kao prodavači i možemo iskoristiti sve što nam EU pruža", kazao je Maras.

Što se, pak, tiče korištenja sredstava fondova EU, Maras je podsjetio da je njegovo ministarstvo nedavno donijelo odluku o dodjeli prvih 250 milijuna kuna bespovratnih sredstava od EU za projekte malih i srednjih poduzetnika koji će biti predstavljeni idućeg tjedna.

"Znači, ni godinu dana nije prošlo, a već je za male i srednje poduzetnike stiglo 250 milijuna kuna iz EU. Imamo ritam koji ćemo držati idućih godina, a to je 200 milijuna eura godišnje, odnosno 1,5 milijardi kuna. I to ćemo iskoristiti, da li će to biti bespovratna sredstva za mala i srednja poduzeća, da li će biti poslovna infrastruktura, odnosno poslovni inkubatori i poduzetničke zone, na tome ćemo graditi sutra bolju poziciju malih i srednjih poduzetnika", rekao je Maras te najavio da se na jesen kreće s nekoliko natječaja vrijednih 1,7 milijardi kuna.

"To je ono što smo radili zadnjih godinu dana i zbog čega mogu biti zadovoljan. Osigurali smo izvore financiranja za projekte malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj u velikom iznosu koji ćemo moći koristiti idućih šest godina i s te strane sam zadovoljan", izjavio je Maras novinarima u sklopu skupa posvećenog pristupu EU programima za financiranje, posebice za malo i srednje poduzetništvo.

Komentari (2)
Pogledajte sve

kod ovoga nesposobnjakovića su najbolje izražene

koristi od EU za povlaštene ne samo da se naziru, nego se jako dobro vide – npr. naši EU parlamentarci imaju vrlo vidljivih i opipljivih 35.000 kuna mjesečne koristi…a niti plaće u vladi nisu za bacanje, zar ne?

New Report

Close