Marasove potpore otvaraju 700 novih radnih mjesta

Autor: Tomislav Pili , 27. lipanj 2014. u 12:06
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Ministar Maras odbacio je tvrdnje da su potpore dodijeljivane po principu “tko prvi, njegova djevojka”.

Ukupno 75 milijuna kuna potpora koje je Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijelilo poduzetnicima trebale bi rezultirati sa 150 milijuna kuna investicija kojima će se otvoriti novih 700 radnih mjesta. Kako je u petak tijekom dodjele 28 ugovora o bespovratnim potporama u okviru programa Poduzetnički impuls naglasio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, na natječaj je pristiglo čak 3000 projekata, pa su u Ministarstvu vrlo zadovoljni odazivom poduzetnika. No, sve je to tek uvertira za pravu "oluju" – kako je slikovito istaknuo Maras – koja počinje na jesen, a kojom će poduzetnicima biti dodijeljeno ukupno 250 milijuna eura potpora iz fondova Europske unije.

Potpore u okviru Poduzetničkog impulsa dodijeljene su u okviru mjere "A1 – mikro poduzetništvo i obrt" na koji su se mogle prijaviti tvrtke koje zapošljavaju do 10 radnika te u okviru mjere "B1 – malo i srednje poduzetništvo i obrt" koje je namijenjeno tvrtkama od 10 do 250 zaposlenih. U okviru mjere A1 dodijeljene su ukupno 22 potpore vrijedne 3,6 milijuna kuna, a Maras tvrdi da je u procesu ocjenjivanja još 541 projekt na temelju kojih će se dodijeliti još 80-ak potpora. Maksimalni iznos potpore u okviru ove mjere iznosi 250.000 kuna, a najmanje četvrtinu novca od vrijednosti projekta trebali su osigurati sami poduzetnici. Maras očekuje da će ove potpore rezultirati s 241 novim radnim mjestom.

Novih 439 novozaposlenih trebale bi osigurati 34 potpore vrijedne 25,8 milijuna kuna dodijeljene u okviru mjere B1. Dodijeljene potpore kreću se u rasponu od 253.000 kuna pa do 1,4 milijuna kuna, a ovdje su poduzetnici morali participirati s najmanje 50 posto svojih sredstava. Gledano prema djelatnostima, najveći dio potpora u okviru obje mjere dodijeljen je za poticanje i unapređenje proizvodnje jer se time "stvara najveća dodana vrijednost", kako je naglasio Maras. Međutim, zabrinjava zemljopisna struktura dodijeljenih potpora koja ukazuje da postoji značajna razlika u konkurentnosti poduzetnika u različitim dijelovima Hrvatske, dodao je resorni ministar.

Naime, većina potpora otišla je poduzetnicima s područja središnje i sjeverne Hrvatske, a vrlo malo u Dalmaciju ili Slavoniju. U okviru mjere A1 za mikro poduzetnike na područje Grada Zagreba otišlo je sedam potpora, a pet u Zagrebačku županiju. Sjever zemlje prevladava i u potporama u okviru mjere B1 gdje ih je osam dodijeljeno u Zagrebu, šest u Međimurskoj županiji, a po četiri u Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji.

Ministar Maras odbacio je tvrdnje da su potpore dodijeljivane po principu "tko prvi, njegova djevojka" kazavši kako su svi poduzetnici bili upoznati s pravilima natječaja i imali dva mjeseca vremena da spreme projekte. "Nitko nije dobio novac samo zato jer se prije prijavio. Svi projekti koji su dobili potpore imali su najviše ocjene tijekom vrednovanja i iznimno su kvalitetni", istaknuo je Maras.

Poduzetnici bi, prema ministrovu mišljenju, trebali imati velike koristi i od Agrokorova preuzimanja Mercatora. "To je veliki uspjeh Agrokora jer se proširio na regionalno tržište i na tome mu čestitam", zaključio je Maras.

Komentari (3)
Pogledajte sve

To je jedan od največih lažljivaca u SDP+HNS Kukuriku Vladi .
Što više obečava obrtnicima i malim poduzetnicima njima je sve gore i ima sve više zatvorenih tvrtki i obrta.

A sada sprema i obrtnicima plaćanje PDV-a prema fakturiranom , a ne prema naplaćenom.

Ha, ha, ha…..statistika je prostitutka matematike, a Buhtla obican lakrdijas!

Maras otvara 700, a zatvara 7000 radnih mjesta.

U truloj vladi truli crv/minstar.

New Report

Close