Sklopljen posao koji ruši granice u regiji

Autor: Ana Blašković, Božica Babić , 27. lipanj 2014. u 09:28
Ivica Todorić

Agrokorovo preuzimanje slovenske tvrtke vrhunac je petogodišnje poslovne epopeje s dramatičnim usponima i padovima.

Višegodišnja utakmica, u kojoj se ishod gotovo do krajnjeg trenutka činio neizvjestan, ipak je ušla u zadnju minutu. Koncern Agrokor danas (petak, 27. lipanj) konačno preuzima najvećeg regionalnog konkurenta u maloprodaji, slovensku Mercator grupu.

 

Munjiza

U mračnoj situaciji u Hrvatskoj, s neposobnom vladom, Agrokor je uspio napraviti gospodarsko čudo

Pivovarna Laško, koja sa tvrtkama iz svoga portfelja drži najveći udjel (23,3%) u Mercatoru izvijestila je u četvrtak preko Ljubljanske burze kako su nestale i posljednje zapreke da dosadašnji načelni ugovori i aneksi o prodaji 53 posto udjela u Mercatoru konačno pređu u vlasništvo Ivice Todorića i njegova Agrokora. Ova poslovna trakavica ostat će zapamćena kao transakcija s najduljim trajanjem naime, natječaj o prodaji dionica objavljen je još početkom studenoga 2008. U proteklih više od pet godina u razgovorima o kupoprodaji  izmjenjivali su se usponi i padovi te pljuštale ostavke. Najprije je u prosincu 2011. ostavku dao Božo Jašovič, direktor Nove ljubljanske banke, a onda je u ožujku 2012. odstupila i cijela Uprava Mercator grupe s predsjednikom Žigom Debeljakom, koja je nezadovoljna postupanjem, odnosno inzistiranjem vlasnika većinskog paketa dionica na prodaji nešto uoči odlaska neočekivano ponudila Todoriću da Mercator kupi Konzum.

 

Majetić

Okrupnjavanje je nužni korak i svjetski trend, da biste preživjeli, morate se prilagođavati

Poslovanje Mercatora opterećivali su krediti teški više od milijardu eura, od kojih je gotovo 60 posto otpadalo na kratkoročna zaduženja. O reprogramu se pregovaralo i samostalno, što se i nedavno pokušalo predstaviti kao uspjeh aktualne Uprave Mercator grupe s Tonijem Balažičem da tvrtki osigura samostalnost u poslovanju na dulji rok. No bankari su više povjerenja našli na adresi Agrokora pa je završni pečat za reprogram oko 960 milijuna eura duga 24. lipnja dao i Todorićev koncern čime je zapravo pala i zadnja prepreka da suvlasnici paketa dionica ponuđenih na prodaju odluče kako će dan "D" u kojem će Mercator definitivno prijeći u portfelj Agrokora biti 27. lipanj. Agrokor je za financiranje preuzimanja Mercator grupe izdao 485 milijuna eura vrijedan PIK Toggle aranžman u koji su investirali i svjetski i europski financijski ulagači. One dospijevaju 2018. kada se očekuje, odnosno plasirane su takve najave, da će Ivica Todorić objaviti javnu ponudu dionica za novonastalu kompaniju Adria Retail u koju će na regionalnoj razini integrirati poslovanje Mercatora i Konzuma. 

 

Knežević

Hrvatska je dobila ozbiljnog lidera koji će značajno napredovati na listi 100 najvećih u EU

Obećanje dioničarima
Stavljanjem potpisa na ugovor ovog petka Todorić se obvezuje da će dioničarima isplatiti 86 eura po svakoj dionici dok će istodobno 200 milijuna eura uplatiti na bankovni račun Mercatora. Uprava Mercatora odmah je u četvrtak putem lokalne burze objavila kako će dio od tog iznosa biti preusmjeriti bankarima za pokriće dijela dugovanja. Prema neslužbenim podacima Agrokor će sa 20 milijuna eura platiti dio potraživanja koja dobavljači imaju prema Mercatoru dok će bankari u sljedećih nekoliko tjedana odobriti dodatni kredit u visini 80 milijuna eura, namijenjen također za zaostala plaćanja dobavljačima.Osim dugovječnosti ova će transakcija nedvojbeno biti upamćena i po nezadovoljstvu malih dioničara koji drže oko 30 posto od 2,6 milijuna dionica Mercatora.

 

Pucar

U recesiji je svaki iskorak u regiju i te kako bitan, a upravo to donosi ova akvizicija

Todorić je, podsjećamo, u euforiji planiranog daljnjeg rasta koncerna uključivanjem Mercatora, krajem 2011. dok je tržišna vrijednost dionice slovenskog trgovca iznosila tek 123 eura izdašno ponudio 221 euro za dionicu. Danas je razvidno da mu je tadašnji golemi otpor lokalnih političkih i interesnih grupacija zapravo pogodovao budući da će dionicu plaćati tek 86 eura. Integriranjem Mercatora i svih maloprodajnih lanaca Konzuma u regiji nastaje mega kompanija sa mrežom od 3750 trgovina na pet tržišta čiji će se utjecaji i moguće posljedice radi nove koncentracije tek ocjenjivati. Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja u Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori nisu Todoriću postavile nikakve uvjete. U Srbiji mora u 15 gradova zatvoriti ili prepustiti konkurentima 21 prodajni objekt ukupne površine oko 20 tisuća četvornih metara. 

Trgovine u Hrvatskoj
U Hrvatskoj se mora odreći čak 96 prodavaonica iz kombinirane mreže Konzuma i Mercatora čiji ukupni prihod iznosi gotovo 60 posto od prihoda koji je Mercator ostvario u 2012. godini u Hrvatskoj, a radi se o milijardu i pol kuna. U četvrtak se na Ljubljanskoj burzi dionicom Mercatora trgovalo po 80,2 eura uz rast od skromnih 4,16 posto, a ukupan promet iznosio je oko 133 tisuće eura.  Paralelno na Zagrebačkoj burzi uspjeh Agrokora potaknuo je ukupno trgovanje, a dionice kompanija iz sustava koncerna bilježile su rast, perjanice sa plusem od 10 posto bili su Belje i Ledo.
 

Infografika u većoj rezoluciji dostupna je u privitku:

Komentari (4)
Pogledajte sve

kako u hrvatskoj povijest ide unatrag, ovo bi se mogao označiti i kao formalni povratak, oživljenje jugoslavenske marksističko-unitarističke ekonomije iz doba fnrj, negdje iz 50-ih godina prošlog stoljeća.

Bravo Ivice Hrvatska je sad u tvojim rukama.Pitanje je samo iz kojih izvora će kupci održavati postojeći trend potrošnje.Ako se sustav temelji na konzumaciji osnovnih životnih potrepština ,nema perspektive jer struktura potrošnje se svela 90% na prehrambene artikle ,a tu igru preuzima konkurencija u ratu sa dampiranim cijenama gdje novi ili postojeći sustav nema prostora radi obveza po kreditima.Rat cijenama je budućnost na retail tržištu u borbi za kupca ,nama više lojalnosti kroz kojekakve aranžmane ,ostat će samo najjeftiniji bez obzira na navodnu kvalitetu koja se nudi kao opravdanje razlike u cijenama.
Banke -Vjerovnici su za sad spasile pozicije u svojim aktivama ,a koji izbor su imale??

već odavno je jasno da banke vode glavnu igru kod Todorića, on će sve predati u paketu kada oni to požele i povući se u zasluženu mirovinu

kao dobitnike vidim banke vjerovnike i nešto srpske poljop. proizvodnje.ostali na gubitku.njegovim rastom je napravljena nepopravljiva šteta.

New Report

Close