Energoinvest gradi u Alžiru trafostanicu vrijednu 52 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 16. lipanj 2014. u 22:00
Trafostanica u Alžiru gradi se na šest razina/Jurica Galoić/PIXSELL

U Alžiru se se graditi na površini od 170 tisuća četvornih metara, dok će visinska razlika između razina trafostanice iznositi 58 metara.

Bosanskohercegovački gospodarski div Energoinvest počeo je s realizacijom projekta koji je nedavno dobio u Alžiru, a riječ je o izgradnji trafostanice vrijedne 52 milijuna eura.

Projekt u Alžiru obuhvaća izgradnju trafostanica na površini od 170 tisuća četvornih metara, dok će visinska razlika između razina trafostanice iznositi 58 metara, odnosno kao neboder od 19 katova, pišu Dani. Ta je trafostanica, u koju je investirala Elektroprivreda Alžira (Sonelgaz), najveći projekat Energoinvesta u novijoj povijesti."Tehnički zahtjevi ovog projekta posebno su zanimljivi jer je riječ o složenom projektu na kakvom Energoinvest u svojoj novijoj povijesti, a mogu slobodno reći i u posljednjih 55 ili 60 godina, na trafostanicama nije radio", reako je Midhat Osmanbegović, savjetnik direktora Energoinvesta i šef projekta izgradnje trafostanice.

 

70posto

poslova do 2011. godine Energoinvest je obavljao u Libiji

Riječ je, kako se navodi, o vrlo kompliciranoj konfiguraciji terena na kojem se gradi, jer će se morati graditi na šest razina, budući da kupac Elektroprivreda Alžira nije mogao pronaći bolji teren u toj regiji države. Tu je čvor dalekovoda kojima se napajaju tvornice, a tim krajem ići će i prijenos električne energije iz obližnje termoelektrane koja će biti izgrađena za tri godine.Energoinvest je posljednjih godina u stalnom usponu, u 2011. godini od realnog poslovanja, ne računajući prihode od ranijih tantijema i ugovora, imao je 44 milijuna KM prometa, u 2012. godini 83 milijuna KM, a u 2013. godini 154 milijuna KM. Prihod Energoinvesta u 2013. godini iznosio je 319,057.903 KM, od čega je na stranom tržištu ostvareno 151,206.258 KM, a na domaćem 146,009.123 KM.

"Od poslova koje smo izvodili ranije, Libija je držala 70 posto i mi smo to uspjeli prebroditi. Za kompaniju je 2012. godina bila relativno teška, ali smo je uspjeli završiti s pozitivnim ishodom, a u 2013. godini smo otvorili tržišta Alžira, nastavili radove u Etiopiji, aktivirali Erbil, odnosno sjeverni Irak, priveli kraju poslove u Slovačkoj i dobili dva velika projekta u Albaniji, tako da smo danas u toj zemlji lider u izvođenju radova u energetici. Sve to, zajedno s dijelom poslova koje smo ostvarili na drugim tržištima, dovelo je Energoinvest do toga da je 2013. godina završena pozitivno", kaže direktor Energoinvesta Enes Čengić.U veljači ove godine Darinko Bago, predsjednik Uprave hrvatske kompanije Končar i Enes Čengić potpisali su sporazum o poslovnoj saradnji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close