Otvoren Data centar HT-a, investicija vrijedna 62,5 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. lipanj 2014. u 16:05
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatski Telekom (HT) otvorio je danas u Zagrebu svoj Data centar, investiciju vrijednu 62,5 milijuna kuna, projekt je realiziran u suradnji HT-a i Grupe Končar i rezultat je rada hrvatskih stručnjaka.

Hrvatski Telekom (HT) otvorio je danas u Zagrebu svoj Data centar, investiciju vrijednu 62,5 milijuna kuna, projekt je realiziran u suradnji HT-a i Grupe Končar i rezultat je rada hrvatskih stručnjaka.

Kako je istaknuo predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković, izgradnja Data centra jedna je od najvećih investicija HT-a u ICT sektor, a realizacijom ovog projekta HT nastavlja s ulaganjima u razvojne projekte.

Tijekom 2014. HT će investirati više od milijardu kuna te potvrditi poziciju jednog od važnih pokretača razvoja hrvatskog gospodarstva, kazao je Tomašković.

Naveo je i kako HT već nekoliko godina ostvaruje značajne rezultate u ICT segmentu, u kojem su prihodi prošle godine povećani za čak 25 posto u odnosu na godinu prije.

Danas je HT zajedno s Combisom vodeći pružatelj ICT usluga u Hrvatskoj te jedna od vodećih ICT tvrtki u regiji, a upravo je ICT ponuda jedan od ključnih proizvoda s kojima planiraju daljnje širenje poslovanja u regiji i povećanje izvoza svojih proizvoda i usluga, naveo je Tomašković.

Danas otvoreni Data centar jedan je od najmodernijih u ovom dijelu EU. HT u Data centru korisnicima nudi smještaj, daljinsko praćenje i upravljanje ICT infrastrukturom, što omogućava značajne uštede u poslovanju te siguran i optimalan rad opreme, rečeno je.

Otvaranju Data centra prisustvovao je i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je naglasio kako je ICT industrija jedna od strateških industrija u Hrvatskoj, prepoznata i u prijedlogu industrijske strategije.

ICT industrija, naveo je Vrdoljak, čini 5 posto BDP-a, ima najveću produktivnost, najveći izvozni potencijal i zato je prepoznata kao strateška industrija.

Vrdoljak je rekao i kako je pred nama druga faza razvoja IT sektora, a to je širokopojasna infrastruktura, za što je iz strukturnih fondova 'izprogramirano' 240 milijuna eura (100 milijuna eura za softverska riješenja, a 140 milijuna eura za infrastrukturu). To što prije moramo realizirati i time ući u sve dijelove Hrvatske.

Predsjednik Uprave Končara EI Darinko Bago kazao je kako je ovaj projekt značajan za Končar zbog suradnje s telekomunikacijskim sektorom i primjene vlastitog znanja u projektima vezanim uz nove tehnologije.

Dodao je i kako su otvoreni za proširenje suradnje u razvoju i kreiranju zajedničkih ICT proizvoda koje imaju potencijal na hrvatskom i regionalnim tržištima.

Tomaškovića su novinari pitali i o povećanju cijena u mobilnoj telefoniji, a on je ponovio kako su sa povećanjem naknada koje im je nametnula država morali taj teret prebaciti na korisnike.

Učinili su to kako bi zaštitili investicije poput ove današnje, jer bez takvih investicija, kako je rekao, ne bi bilo razvoja niti održivosti HT-a.

Od 1. srpnja stupa na snagu povećanje koje za korisnike koji su u ugovornoj obvezi (postpaid) iznosi 8 kuna mjesečno (bez PDV-a), a također, u istom mjesecu počinje povećanje korisnicima koji kupuju bonove (prepaid) i iznosi 10 posto na vrijednost bona, kazao je.

Upitan što je sa poskupljenjem za tarife za Vladu Tomašković je rekao kako će poskupjeti svugdje gdje to mogu ugovorno postupiti. Vezano uz obveznike javne nabave s kojima su potpisani ugovori i točne cijene te se cijene ne mogu mijenjati, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close