Grebenu prijetio stečaj, a danas ima ugovorenih 200 mil. kuna

Autor: Suzana Varošanec , 04. lipanj 2014. u 22:01
Velolučki škver u najboljim godinama nije prelazio godišnju razinu od 50 milijuna kuna prihoda/Ivo Čagalj/PIXSELL

Uz podršku države i gospodarske diplomacije osigurali 100 mil. kuna poslova za ovu godinu i još 100 milijuna za sljedeće dvije.

Velolučki Montmontaža Greben sa 170 radnika počeo je gradnju brodova za grčku obalnu stražu, naručitelja s kojim je početkom godine potpisao ugovor vrijedan 13,38 milijuna eura, i odmah zapeo na problemu: kako povući avans za financiranje proizvodnje.

Potrebna je bila garancija, a nakon peripetija do 50 posto sredstava došla je zahvaljujući HBOR-u, koji je osigurao garanciju. HBOR-ovo uključivanje omogućilo je da se ono što je ugovoreno i realizira, pa će škver stići u roku, tj. do sredine 2015., isporučiti šest brodova dužine 24 metra. U tri tranše isporučit će po dva broda, a upravo je angažiran kooperant tvrtka Emo-Commerce iz Splita. Svima koji su sudjelovali u spašavanju Grebena i očuvanju radnih mjesta treba čestitati, izjavio je za Poslovni dnevnik predsjednik Uprave Montmontaže Grebena Mladen Žanetić. Čestitke, kaže, zaslužuju tri ministarstva, gospodarstva, financija i vanjskih poslova, gospodarska diplomacija i hrvatski veleposlanik u Grčkoj.

Uz HBOR, tu je i RBA, koja je u visini 10 posto ugovorenog posla Grcima dala i drugo potrebno jamstvo za uredno izvršenje ugovora. Svi su oni važni jer je nad Grebenom visio stečaj, a danas imamo 200 milijuna kuna ugovorenih poslova, kaže Žanetić. Sto milijuna su poslovi za ovu godinu, a 100-tinjak milijuna za sljedeće dvije godine. Kako ni u svojim najboljim godinama taj škver nije prelazio godišnju razinu od 50 milijuna kuna prihoda, jasno je kako ta tvrtka, ali i mnogi drugi gospodarstvenici, balansira na tankom jezičku vage između lakog upadanja u stečajni ambis i poslovnog uzleta. Ključ uspjeha pritom je u hrabrosti te sluhu i pomoći države, pokazuje slučaj Grebena.

Žanetić svim tvrtkama savjetuje da navale, ali da budu uporne, hrabre i uvjerene u ono što rade. Što se države tiče, kaže da njegovo iskustvo pokazuje da se procedure podrške trebaju ubrzati, pogotovo prema izvoznicima. Vrijeme znači život tvrtkama, kaže, a banke i država inzistiraju na procedurama kako ne bi pogriješili. "Svaka garanacija nosi određeni rizik, ali ako se budemo plašili svega, niti će se zaposliti tvrtke, niti će radnici raditi. Moguće je i da će se u brzini negdje i pogriješiti, ali će većina subjekata napraviti posao", ističe Žanetić. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

”Žanetić svim tvrtkama savjetuje da navale, ali da budu uporne, hrabre i uvjerene u ono što rade” [emo_palacg]

NEVER, NEVER, NEVER GIVE UP

New Report

Close