‘Ruski Davos’ okupio predstavnike 560 inozemnih kompanija

Autor: Tomislav Oharek , 22. svibanj 2014. u 21:59
Reuters

Za Rusiju je najvažnije da pitanje Ukrajine ne potisne u drugi plan ostale bitne teme koje se tiču ne samo Rusije već i svjetske ekonomije.

U Sankt Petersburgu jučer je počeo Međunarodni ekonomski forum, godišnje okupljanje kreme svjetske poslovne scene pod pokroviteljstvom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Unatoč pritisku američkog establišmenta na čelnike tamošnjih kompanija da ne putuju na trodnevni ‘ruski Davos’ zbog ruske politike prema ukrajinskoj krizi taj je trud polučio samo djelomične rezultate. Osim toga skup u Sankt Petersburgu ponovno je akcentirao nezahvalan položaj u kojemu su se našle europske države, jer su u Rusiju otputovali čelnici ili izaslanstva gotovo svih vodećih kompanija.

Štoviše, Francusku, koja ustraje na isporuci dva ratna broda Rusiji vrijedna 1,2 milijarde eura, poslala je u pravilu najviši ešalon svojih kompanija. Ipak broj predstavnika stranih kompanija na ovogodišnjem ekonomskom forumu manji je nego lani pa će sudjeloti predstavnici 560 tvrtki naspram 700 prošle godine, piše The Financial Times.

No kako ističe Ruski vjesnik ekonomski forum je od velike važnosti da pitanje Ukrajine ne potisne u drugi plan ostale bitne teme, koje su brojne i tiču se ne samo Rusije već i svjetske ekonomije. Čini se da okupljene čelnike kompanija to pitanje zapravo previše i ne brine, a kako je za ITAR TASS rekao Christophe de Margerie, predsjednik Uprave Totala, “prilika da se odmakne od politike je šansa da se donekle primiri nastala situacija i napetost.”

Inače, ovaj ekonomski forum održava se svako proljeće u Putinovu rodnu gradu, a prošle je godine privukao 6035 sudionika iz 81 države. Riječ je o prvoklasnoj prilici za Rusiju i Putina da dodatno dođu pod svjetla svjetskih reflektora, a prošle je godine skup iskorišten i za njegove bilateralne razgovore s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Osim toga, na sastancima i poslovnim susretima lani je sklopljeno ugovora u vrijednosti 294 milijarde dolara, kako je službeno objavljeno. To je brojka na koju niti jedan ozbiljan poslovni čovjek ne može ostati hladan, koliko god vanjska politika njegove zemlje imala nešto protiv. Unatoč geopolitičkim nestabilnostima i popriličnoj korupciji, Rusiju kao poslovnog partnera očito je nemoguće ignorirati.

Pozicija Rusije na ovogodišnjem skupu dodatno je osnažene i netom potpisanim sporazumom o ispuruci plina Kini vrijednog 400 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close