Tvrtke koje će sudjelovati u obnovi obiteljskih kuća ne trebaju računati na zaradu

Autor: Suzana Varošanec , 22. svibanj 2014. u 15:29
Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

‘Nećemo tražiti da se volontira i radi zabadava, već idemo na pokriće troškova’, poručio je danas Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva.

Tvrtke koje će sudjelovati u obnovi obiteljskih kuća koje su oštećene poplavom katastrofalnih razmjera u Slavoniji ne trebaju računati s time da će ostvariti zaradu od navedenih aktivnosti. Nećemo tražiti da se volontira i radi zabadava, već idemo na pokriće troškova, poručio je danas Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva preko Tportala. Druga poruka odaslana iz resora ministrice Anke Mrak Taritaš uoči izvanredne sjednice Vlade u Županiji, inače od početka isticana, tiče se i aspekta same brzine pristupanja sanaciji i izvođenju obnove kuća čim se voda povuče. 

Ukratko, kako bi se za stradalo stanovništvo što prije omogućio povratak, kao i normalizacija života u pogođenom području, sklapat će se s izvođačima izravni dogovori za poslove na obnovi kuća, odnosno neće se raspisivati javni natječaji jer bi to proceduru potencijalno zakompliciralo. Da je riječ je o mogućnosti koju za izvanredne situacije predviđa Zakon o javnoj nabavi i koja će biti iskorištena radi ubrzanja obnove potvrdio je zamjenik ministrice graditeljstva. Osvrnuvši se na institut žalbe u postupcima javne nabave, Uhlir je izjavio da nije problematično samo trajanje javne nabave, već potencijalne žalbe koje bi sve zakomplicirale. Obje poruke usmjerene su ka jednom dijelu tržišta na kojem za poslovima vape male građevinske tvrtke, kao i obrtnici, a upravo su oni nominirani kao potencijalni izvođači koji će se uključiti u te poslove, naravno uz same vlasnike vične popravcima.

Njihov angažman u razgovoru za Poslovni dnevnik najavio je Zdenko Karakaš, direktor HUP-ove Udruge poslodavaca graditeljstva. Trenutačno, pak, teško je doći do prvih komentara navedenog plemenitog prijedloga Ministarstva da se na nareći ne zarađuje, pa će se vidjeti i kako će se poduzetnici očitovati. No, što se velikih tvrtki iz građevinskog sektora tiče, važnih u prvom redu zbog  velikih zahvata  na sanaciji, u branši je pozitivno odjeknula gesta Viadukta. Ta zagrebačka tvrtka ima mogućnosti, opremu i ljudstvo za interventne akcije poput prvih koraka od saniranja nasipa, cesta, propusta i mostova, a Vladi je stavila na raspolaganje svoje zaposlenike, strojeve i mehanizaciju u sanaciji područja zahvaćenih poplavama. Naime, pored novčane donacije do milijun kuna Viadukt je najavio da će preusmjeriti dio svojih stručnjaka i radnika s drugih gradilišta u trenutku kad nastupe uvjeti za sanaciju terena i povratak stradalih ljudi svojim domovima.  

Komentari (5)
Pogledajte sve

o čemu oni pričaju.

Pa nije to dobrotvorna akcija.

Ti novci dolaze od nas.

Treba napraviti kvalitetne kuće, a da svi budu zadovoljni, uključujući i građevinare.

Nakon što su zrokali Irak, mislite da su američke firme za obnovu radile besplatno.

Pogodite tko je davao novce. UN i međunarodne organizacije.

Ovi na vlasti samo se za radnike postave kao prvobitni kapitalisti.

Ostalo je socijalistička majka Tereza.

Baš sam danas na jednom sastanku rekao da samo čekam koja će velika tvrtka i kojeg ministra prva doći. Nemojte slučajno nama iz Slavonije dati da radimo.
Nemam komentara!

Ako neće bit zarade neće se niti raditi. Raditi će onaj tko smatra da mu je bolje raditi s nulom ili malim gubitkom nego da mu radnici i strojevi leže bez veze. Bit će i toga.
Nego, uopće je pitanje tko će htjeti ulaziti u takve aranžmane s državom.
Ja bih od države tražio neopozivi akreditiv s povlačenjem novca po dostavi dokumentacije o izvedbi radova. Daklem bankarsku garanciju.
Nema za ‘žaba ni u stara baba.

Nemoj slucajno da netko nesto zaradi. Komunjare

New Report

Close