Tijekom poplava u BiH novinari se umjesto izvještavanja bavili samopromocijom

Autor: Saša Paparella , 21. svibanj 2014. u 12:08
Goran Ferbežan/PIXSELL

Dok se program Federalne tv malo razlikovao od onog standardnog, televizija Republike Srpske maknula je skoro sve sadržaje koji nisu u vezi s izvanrednom situacijom.

Mediji u Bosni i Hercegovini imaju svoje prioritete, uglavnom političke. I kada zbog poplava politika postaje nebitna, u velikom su problemu – piše Paulina Janusz u tekstu objavljenom na portalu media.ba. Kad politika nestane iz javnog prostora, onda se sa žrtvama poplava novinari snalaze kako znaju i umiju. Poneki se sjete što znači “biti u službi građana”, drugi, pak otkriju nove prilike za lov na senzaciju i ekskluzivu.

Radiotelevizija Republike Srpske nikad nije bila toliko gledana na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine. RTRS je imala cjelodnevni otvoreni program, svoje ljude na terenu, goste u studiju i eliminirala je sadržaje koje se ne odnose na izvanrednu situaciju. Također, stalno je informirala o potrebama stanovništva, skupljala pomoć.

Ironija je da su najtočnije podatke građani dobivali od medijske kuće koja inače djeluje kao produžena ruka vlasti u Banjaluci i koja se sve dosad brinula uglavnom za interese vladajućeg SNSD-a. I sve bi ovo bilo manje problematično da na građane Federacije BiH nije zaboravila i “njihova” Federalna televizija, dok je samo malo više pažnje njima posvetio BHRT. Osim Dnevnika, Federalna televizija emitirala je uobičajen program. Dnevnici su trajali duže, no format prenošenja vijesti nije se promijenio – radilo se uvijek o klasičnim novinarskim prilozima i ponekim uključenjima sa terena, bez praktične vrijednosti.

Federalni javni servis tako se odrekao obveze o ‘služenju interesu javnosti’, zaključuje Paulina Janusz.

Sve za slavu

Reporteri se umjesto evakuiranih gurali u helikoptere

Autopromotivan prilog emitirala je Face TV prateći federalnog premijera Nermina Nikšića na putovanju u područja zahvaćena poplavom. U prilogu se novinar više nego unesrećenim ljudima bavi sam sobom. Primjera novinara- cirkusanta bilo je puno. Svatko je pokušavao namjestiti što upečatljiviji snimak, bez razmišljanja o osjećajima ljudi koji su izgubili sve što imali. Reporteri su se gurali u helikoptere i tako oduzimali mjesta za evakuirane, snimali uplašenu i tek izvučenu iz svojih domova djecu, a novinar Al Jazeere pretvarao se da radi na jačanju nasipa u Šamcu..

Komentirajte prvi

New Report

Close