Rusija pred recesijom zbog ozračja prijetnje sankcijama

Autor: Tomislav Oharek , 20. svibanj 2014. u 17:11
Reuters

U dugoročnoj perspektivi sankcije mogu poljuljati proračun i reducirati mogućnosti modernizacije Rusije.

U prvom kvartalu u Rusiji je zabilježen pad gospodarske aktivnosti od 0,5% pa Vlada ne isključuje mogućnost tehničke recesije tijekom prvog polugodišta. Ministarstvo ekonomskog razvoja još ne može procijeniti jesu li i u kojoj mjeri sankcije dovele do te situacije i dodaje da Rusija u kratkoročnoj i srednjoročnoj perspektivi ima dovoljno rezervi za kompenzaciju većeg dijela gubitaka. Ministar ekonomskog razvoja Aleksej Uljukajev, piše Ruski vjesnik, izjavio je da njegovo ministarstvo ne isključuje mogućnost tehničke recesije u ruskoj ekonomiji tijekom prvog polugodišta. To će se dogoditi ako u drugom tromjesečju dinamika bruto domaćeg proizvoda bude negativna.

“To ćemo znati tek na kraju drugog kvartala. Na temelju prve, donje varijante prognoze u principu je moguća recesija u drugom trom jesečju. Naša ekonomija je u prvom kvartalu zabilježila pad od 0,5 %. U drugom tromjesečju moguć je pad gospodarske aktivnosti od 0-0,1%, no to ulazi u granice statističke pogreške”, rekao je Uljukajev. On je dodao da ministarstvo nije pravilno procjenilo utjecaj sankcija SAD-a i EU na ekonomiju Rusije.

“Mislim da to ni teoretski nije moguće procijeniti, jer formalno gledano ekonomske sankcije nisu ni uvedene, nego se samo očekuju. To je čak i opasnije za gospodarstvo, jer znači da nastupa investicijska pauza, tj. razdoblje kada se ne donose odluke o ulaganjima, a često se povlače i već donesene odluke”, rekao je.

U prognozi ruskog ministarstva kaže se da Rusija u kratkoročnoj i srednjoročnoj perspektivi ima dovoljno rezervi za kompenzaciju većeg dijela gubitaka, no u dugoročnoj perspektivi sankcije mogu poljuljati proračun i reducirati mogućnosti modernizacije uslijed ograničenja vezanih za uvoz tehnologija, investiranje i uvođenje napredne prakse. Nastavak rusko-ukrajinske krize može dovesti i do pogoršanja uvjeta za dobivanje pozajmica, kao i do poskupljenja premija na rizik i većeg odljeva kapitala, što će izazvati slabljenje rublje, rast inflacije i smanjenje potrošačke sigurnosti. Ministar je priznao da se očekivanje sankcija već odrazilo na investicijsku klimu. “Taj faktor je svakako u velikoj mjeri doprinijeo negativnoj dinamici investicija u osnovni kapital (minus 2,4%) u prvom kvartalu”, istaknuo je ministar gospodarstva. I Ministarstvo financija početkom svibnja nije isključilo mogućnost recesije u gospodarstvu RF u prvom polugodištu i prognoziralo je sniženje bruto domaćeg proizvoda u dva kvartala zaredom.

Pogled sa Zapada

MMF prepoznao probleme

Krajem travnja stručnjaci MMF-a procijenili su da je ruska ekonomija već ušla u recesiju. Naime, u prethodnoj prognozi početkom travnja MMF je predviđao rast od 1,3%, a u novoj prognozi predviđeni rast iznosi 0,2%. Tada je i agencija Bloomberg anketirala različite analitičare i iznijela njihovu procjenu da je vjerojatnost recesije u Rusiji za narednu godinu dostigla rekordnih 50 %, što je posljedica prijetnje novim sankcijama zbog sukoba u Ukrajini, odljev kapitalai slabljenje rublje.

Komentirajte prvi

New Report

Close