Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS
Svatko zna da je povrće dobro za naše tijelo, no mnogi od nas su u nedoumici da li je bolje povrće skuhati ili pojesti sirovo kako bi dobili maksimum potrebnih nutrijenata. Da li je uvijek bolje jesti sirovo povrće? Ili bismo pak trebali kuhati povrće koje unosimo u sebe?
Pravi odgovor je da je neko povrće bolje jesti sirovo, a drugo kuhano. Odgovor je da su neki povrće bolje se jedu sirovi , a neke su bolje jesti kuhano . Prema časopisu Scientific American, kuhanje na pari ili kuhanje u vodi bolje čuva antioksidanse u mrkvi, tikvicama i brokuli. Međutim, kuhanje ponekad može i smanjiti količinu nekih hranjivih tvari, poput vitamina C, a o prženju ili kuhanju u mikrovalnoj da i ne govorimo. Alternativne metode kuhanja koje mogu poboljšati okus jela bez prevelikog žrtvovanja nutrijenata su pečenje, parenje i roštiljanje povrća.
U nastavku donosimo popis nekoliko uobičajenih vrsta povrća sa savjetima kako ih je najbolje pripremiti.
Prve na listi su rajčice. Prema istraživanjima sa Sveučilišta Cornell, rajčice je najbolje termički obraditi jer toplina razgrađuje debele stanične stijene ovog povrća i pomaže tjelesnoj apsorpciji nekih tvari koje se vežu upravo uz stanične stijene rajčice. Stoga je rajčicu uvijek prije jela bolje termički obraditi.
Povrće kao što su rukola, brokula, kelj, cvjetača, kupus, repa, raštika, prokulica, rotkvica i potočarka također je preporučljivo lagano skuhati prije konzumacije. Ovu vrsta povrća je bolje pojesti kuhanu, jer prema nekim izvorima, u svojoj sirovoj varijanti sadrži kemikalije koje blokiraju rad tiroidne žlijezde. Najbolje je lagano pariti ili skuhati navedeno povrće jer na taj način smanjujete količinu oksalne kiseline koje blokira apsorpciju željeza i kalcija u tijelu. Cijeli tekst pročitajte ovdje.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu