HŽ ukida 22 vlaka, država i dalje subvencionira gotovo sve preostale

Autor: Josip Bohutinski/VL , 10. travanj 2014. u 22:00
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Ugašene linije godišnje su stvarale minus od 6,45 mil. kuna.

HŽ Putnički prijevoz od 24. travnja će zbog smanjenih subvencija iz državnog proračuna ukinuti 22 vlaka na kojima ostvaruje velike gubitke jer se njima vozi vrlo malo putnika, na nekima svega dva dnevno.

Predsjednik Uprave HŽ PP-a Dražen Ratković kazao je jučer da usluga prijevoza ostaje na svim relacijama, ali da se reduciraju linije. A koliki su gubici na nekim linijama objasnio primjerom karte za vlak Ploče-Metković ( koji je ukinut, i umjesto njega će voziti autobusi) pa tako putnik za tu vožnju u jednom smjeru plati 14,3 kune, a državna subvencija iznosi za tu vožnju to čak 560 kuna. U HŽ PP-u tvrde da će novim voznim redom, kojim je obuhvaćeno čak 343 vlaka od njih ukupno 724, uštedjeti godišnje 80 milijuna kuna.

Na 22 ukinuta vlaka HŽ Putnički prijevoz godišnje ima 6,54 milijuna kuna gubitka. Od ta 22 vlaka pak njih 10 vozi samo nedjeljom ili blagdanom. Najveći gubitak ima vlak Ogulin-Rijeka, i to minus od 1,29 mil. kuna Nadalje, 504,5 milijuna kuna iznosi subvencija iz proračuna za željeznički putnički promet, što je smanjenje od 131,5 milijuna kuna nakon rebalansa proračuna. Time je subvencionirano gotovo svih 696 vlakova koliko ih vozi prosječno dnevno vozi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close