Dogovoreno ulaganje 333 mil. KM od dobiti Elektroprijenosa BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 01. travanj 2014. u 17:35
Foto: Web stranica

Novi investicijski ciklus koji omogućavaju sredstva iz Elektroprijenosa jamči otvaranje 1000 novih radnih mjesta u cijeloj BiH.

Na jučerašnjoj skupštini dioničara Elektroprijenosa Bosne i Hercegovine donesena je odluka o raspodjeli 98 miliona KM dobiti entitetima, u odnosu 58 naprema 42 u korist FBiH, javlja Oslobođenje.

"Postotak raspodjele investicija i odgovaranje udjelu dioničara u kompaniji obavljat će se na trogodišnjoj razini, a u investicijskom ciklusu koji je usvojen sadržana je podjela prema učešću dioničara", rekao je Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine. "Nakon gotovo osam godina, poslije današnje sjednice, Elektroprijenos BiH je državna kompanija koja će profunkcionirati punim kapacitetom u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti", rekao je Nikšić. Investicijski ciklus unutar Elektroprijenosa BiH sada bi trebao biti pokrenut, dodao je Nikšić, što znači da će u sljedećem razdoblju biti investirano 200 milijuna KM koje trenutno ima kompanija i dodatnih 133 milijuna KM koje se očekuju kao dobit u sljedeće tri godine.

 

133milijuna

KM očekivana je dobit Elektroprijenosa u sljedeće tri godine

Plan investicija za 2014. godinu predviđa realizacija energetske bilance, osiguranje uvjeta za planirani uvoz i izvoz električne energije, priključenja novih potrošača i nastavak ranije započetih investicija. "Investicijski ciklus koji nam predstoji jamči 1000 novih radnih mjesta u cijeloj BiH, a učinit ćemo sve što možemo da domaće kompanije dobiju te poslove i da budu angažirane na realizaciji", istakao je Nikšić."Investicijski plan rezultat je kompromisa", rekla je Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske. "Govorimo o 333 milijuna KM koje ćemo moći investirati, a kada je riječ o RS, riječ je o 137,2 milijuna KM, a ostatak je za FBiH", rekla je Cvijanović. Na jučerašnjoj sjednici verificirano je pet novih izvršnih direktora što je Cvijanović ocijenila izuzetno važnim jer će se time osigurati neometano funkcionisanje kompanije Elektroprijenos.

"Zadovoljna sam što smo održali skupštinu dioničara u roku od 90 dana kako smo i planirali. Sada imamo zaokruženu kadrovsku strukturu, znamo kakvi su investicijski planovi, a dogovorili smo i raspodjelu dobiti. Slično kao i u FBiH, dio od dobiti će se i u RS koristiti za podmirivanje starih obveza, subvencije za poljoprivredu i poticaje za izvoz", rekla je Cvijanović. Mevludin Kuljanin, predsjednik sindikata Elektroprijenosa Sarajevo izrazio je zadovoljstvo što u Elektroprijenosu vlada novo ozračje, te dodao da je zatražio da prilikom imenovanja rukovoditelja operativnih područja prednost imaju radnici Elektroprijenosa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close