Danci spremni ulagati u industrijsku konoplju u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. ožujak 2014. u 13:43
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Predstavnici grupe danskih investitora Jan Lund Larsen i Peter Kjaer Knudsen nisu željeli otkriti kolika bi bila vrijednost investicije.

Grupa danskih investitora spremna je investirati u uzgoj i preradu industrijske konoplje u Hrvatskoj, no nadaju se da će Hrvatska poboljšati svoju zakonsku regulativu koja sada priječi bolje iskorištavanje te biljke u Hrvatskoj, istaknuli su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici danskih ulagača.

Za sutra su najavili sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

Predstavnici grupe danskih investitora Jan Lund Larsen i Peter Kjaer Knudsen na konferenciji za novinare nisu željeli otkriti kolika bi bila vrijednost investicije.

Poručili su i da će planirano ulaganje preseliti u Srbiju, ako ta zemlja brže liberalizira uzgoj konoplje, a pregovaraju i s Rumunjskom i Češkom.

Naime, danski investitori očekuju da se poboljša zakonska regulativa, koja sada, kako ističu, priječi bolje iskorištavanje industrijske konoplje u Hrvatskoj.

Tu prije svega misle na Pravilnik o uzgoju konoplje, prema kojem se ona može uzgajati isključivo za proizvodnju ljudske ili životinjske hrane, a za sve ostale svrhe se ne smije koristiti.

Danski ulagači zainteresirani su za suradnju s hrvatskim poljoprivrednicima primarno radi proizvodnje ulja i drugih prehrambenih pripravaka od konoplje koji se mogu koristiti kao pomoć pri liječenju.

Žele iskoristiti puni gospodarski potencijal konoplje pa bi, kako su istaknuli, promjena zakonske regulative omogućila i uporabu stabljike za niz neprehrambenih proizvoda.

Danski su ulagači zainteresirani za sjetvu već ovog proljeća na najmanje 200 hektara zemlje u Hrvatskoj, uz osiguran otkup za sve domaće kooperante.

Želja im je, kako su istaknuli, otvoriti pogon za preradu u kojem bi se našlo posla za 20 ljudi, a ako se izmjeni zakon spremni su investirati u izgradnju znanstveno-istraživačkog centra.

Grupa danskih ulagača u Zagrebu planira otvoriti svoju tvrtku "Cooperation for Bio Diversity", što bi, kako najavljuju, trebalo biti dovršeno do kraja idućeg tjedna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Jedan gospodin, lijepo obučen, odsjeo u jedinom hotelu koji je postojao u naselju i objavio na cijeloj stranici lokalnog lista da plaća 10$ za svakog majmuna kojeg mu donesu.
Seljaci koji su znali da je šuma puna majmuna pojuriše loviti majmune i čovjek ih je uredno isplaćivao, kako je objavio. Kad je preostalo malo majmuna i sve teže je bilo uloviti ih, seljaci su ih prestali donositi. Gospodin tada obeća 20$ za majmuna i seljaci ih potrčase loviti.
Opet je ponestalo majmuna i gospodin poveća cijenu na 25$ i lovci ulove onih nekoliko preostalih, ali i tome je došao kraj.

Sad je gospodin obecao 50$, ali majmuna više nije bilo…
On otputuje, a njegov kolega se uputi seljacima i kaže:

– Pogledajte ove kaveze, puni su majmuna koje je moj sef kupio za njegovu kolekciju. Predlažem vam da ih kupite za 35$ i kad se šef vrati on će vam ih kupiti za 50$, što je bila njegova posljednja cijena.
Seljaci skupiše ono što su uštedjeli cijeloga života i kupe tisuće majmuna koji su bili po kavezima te očekivaše povratak gospodina.
Od tog dana nisu više vidjeli ni jednog ni drugog. Jedino što su vidjeli su kavezi puni majmuna, koje su kupili ušteđvinom koju su skupljali cijelog života.

Po tome principu funkcioniraju financijske burze.

Kao da ministar zna razliku između industrijske i indijske konoplje[emo_smijeh][emo_smijeh][emo_zloban]sve je to njemu isto[emo_zloban]

New Report

Close