Bez ugradnje razdjelnika na radijatore, kazne od 10.000 do 50.000 kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. ožujak 2014. u 09:16
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

To znači da dio građana ima vremena ovo i iduće proljeće za ugradnju razdjelnika, dok dio njih ima godinu više.

Svim građanima koji se griju na toplane ili imaju vlastite kotlovnice, a ne ugrade u zakonskom roku razdjelnike na radijatore prijeti kazna od 10 do 50 tisuća kuna. Rok za ugradnju razdjelnika u zgradama koje imaju više od 70 stanova je 31. prosinca 2015., a u zgradama sa dva do 69 stanova 31. prosinca 2016. No iako se čine daleko, rokovi građanima pušu za vrat jer je ugradnja sustava, upozorava Zlatko Vlašić iz Zapad-stana, tvrtke za upravljanje zgradama, vremenski zadana, piše Večernji list.

To znači da dio građana ima vremena ovo i iduće proljeće za ugradnju razdjelnika, dok dio njih ima godinu više. Vremenske rokove je, napominje Dino Čapo iz tvrtke Brunata koja se bavi ugradnjom razdjelnika, zadala Europska unija svim zemljama članicama. Cilj je da svaki kupac plati onoliko energije koliko je potrošio. Obojica sugovornika upozoravaju da su građani slabo obaviješteni o zakonskoj obavezi i krene li se s ugradnjom razdjelnika u posljednji trenutak rokovi se neće moći ispuniti jer su na tržištu samo tri tvrtke koje se ozbiljno bave tim poslom. Cijeli proces koči i realna situacija – građani nemaju novca i suvlasnici u zgradi moraju većinom odrediti koja će im tvrtka ugraditi razdjelnike jer svi u zgradi moraju imati razdjelnike istog proizvođača. Trošak ugradnje po radijatoru je od 550 do 650 kuna.

Članak u cijelosti pročitajte ovdje.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Najveći dio potrošača toplinske energije neće ugrađivati razsdjelnike, jer nema novca. Volio bih, da mi netko dade suvisli odgovor na pitanje zašto država
subvencionira skupwe hibridne automobile, a ne subvencionira razdjelnike ? Radi
se o istom resoru, a uštede energije su mnogo veće kod ugradbe razdjelnika.

Evo da s vama podijelim naše iskustvo s firmom Brunata.
Jako smo nezadovoljni s uslugom, njihovom organizacijom i načinom na koji se brunata odnosi prema korisnicima / svojim klijentima.
Upozorenje svim koji će ugrađivati razdjelinike i termostatske ventile jer kad izaberete firmu koja će vam to voditi više to ne možete promijeniti, i oni će vam to voditi i naplaćivati uslugu godinama.
Njihov osnovni posao je da brunata uređaji očitavaju i pošalju ukupno potrošene impulse na obračun svaki mjesec. Od 4 radijatora u stanu, 1 i to u najvećoj sobi gdje se i najviše impulsa potroši, brunata uređaj ne šalje podatke u sustav, nego samo očitava. I ako to brunata tek nakon 6 mjeseci riješi to znači da će vam se impulsi od 6 mjeseci ukupno zbrojiti u jednom mjesecu. A taj vam broj užasno puno povećava omjer u odnosu na ostale stanare pa ćete na kraju platiti više nego što se potrošlili u tih 6 mjeseci da je uređaj javljao kako spada podatke u sustav.
Podatke je lako provjeriti kad se ulogira u sistem brunata.hr s korisničkim podacima. Nakon što to ne funkcionira mjesec i pol sam im javio, brunata na to nije nikako reagirala. Nakon dva tjedna opet zovem, korisnička podrška u brunati kaže da imaju to već zavedeno da sam javio od prije, i evo sad će opet napisati prijavu i da će nas netko kontaktirati. Nakon mjesec dana opet ništa. Pa opet zovem. I tako unedogled.
Ja živim u hrvatskoj cijeli život i naučen sam na hrvatski način odnosa prema korisnicima, poslovanje i sve ostalo…. ali za način i stvari koje brunata izvodi su nevjerojatni.
Ugradili smo razdjelnike i termostatske ventile na radijatore prije sezone grijanja. Ugadnju je izvršila Brunata, izabrali smo brunatu jer kad se gledaju cijene od svih ponuđača svi su tu negdje, trebali smo možda više obratiti pažnju na iskustva drugih korisnika.
Prvo već kod ugradnje se pokazalo kako aljkavo i loše odrađuju svoj posao. Ne krenu od dogovorenog datuma, kasne u tim danima kad treba ugradit, pa započnu ugradnju …. pa se to sve oduži al to je najmanji problem jer je to tako sa svim majstorima.
Nisu u par stanova zategnuli kako spada ventile koje su ugrađivali pa je 3 stana bilo poplavljeno kad se punio sistem zgrade s vodom. Meni je na jednom radijatoru ventil tako sitno pustao vodu da sam skužio tek nakon dva tjedna jer je sve postalo vlažno okolo.
Po stubištima zgrade imamo radijatore, koji su isto dobili brunata ventile i trebali su ih blokirati na 1 što je oko 18 stupnjeva. Ja ne znam kako ta Brunata vodi svoje ljude i kakav to management ima brunata, al to izgleda kao lud, zbunjen i nenormalan. Pola radijatora je stvarno bila blokirana na 1., a ostalih pola: ovaj je blakiran na 5?!, drugi na 3, onaj se vrti na sve strane… ovaj dio stubišta pokušava postić tropsku klimu…
Brunata pet mjeseci izigrava predstavnika stanara zgrade, koji ih pokušava da ponovim 5 (pet) mjeseci dovući da riješe i poprave ono što su trebali napravit kako spada u startu.
Brunata je dobila dosta novaca od naše zgrade koja ima 6 ulaza, i sve joj je plačeno već odavno. Predstavnik stanara zgrade je već lud ne zna šta bi rekao, uglavnom rezultat svega je da ima još jedan ventil na radijatoru u stubištu koji se vrti na sve strane.
Ima i drugih firmi koje ugrađuju razdjelnike i termostatske ventile na radijatore, razmislite dobro prije nego se odlučite koga ćete izabrati, nije sve u cijeni. Pazite da vam ne prodaju maglu ipak su to hrvati u firmi Brunata.

Eu direktiva naređuje ugradnju mjerača, a ne razdjelnika. To znači da morate postaviti okomitu vertikalnu cijev od podstanice do vrha zgrade ,te vodoravno spojiti sve radijatore u stanu i postaviti mjerač pred svaka vrata. Samo tako možete ostvariti uštedu, pod uvjetom da se toplane drže onih 60 stupnjeva ulazne topline. Razdjelnici su prevara, koju forsiraju potkupljeni ljudi na odgovarajućim položajima. Netko je na brzinu pobrao veliku lovu, ali to je sada stalo, jer su gradovi već počeli obustavljati subvencije za razdjelnike, zbog jednostavno rečeno, loše prakse.
prenosim komentar

Ovo je očigledno pisao genijalac koji ne razlikuje radijator od
stana sa radijatorima i onoga tko plaća grijanje za neku stambenu/poslovnu jedinicu. Možda mi možda dati savjet koji model razdjelnika da si ugradim na radijator koji koristim za grijanje WC-a???

New Report

Close