Proizvođači pršuta iz Istre inicijatori za osnivanje klastera

Autor: Agencija VLM , 25. ožujak 2014. u 09:26
Foto: Thinkstock

Dobromir Ćović, predsjednik udruge vukovarsko-srijemskih svinjogojaca koja broji 50-tak članova-uzgajivača i koji su inicijatori osnivanja klastera, uvidjeli su kako se moraju udružiti i zajedno izaći na tržište.

Početkom travnja u Otok, gdje je sjedište novoosnovanog klastera svinjogojaca CroPig, dolazi skupina proizvođača pršuta iz Istre kako bi dogovorili kontinuiranu suradnju i redovito snabdijevanje butovima slavonskih svinja.

Dobromir Ćović, predsjednik udruge vukovarsko-srijemskih svinjogojaca koja broji 50-tak članova-uzgajivača i koji su inicijatori osnivanja klastera, kaže kako su uvidjeli da pojedinačno ne mogu ništa
učiniti već se moraju udružiti i zajedno izaći na tržište.

"Iako imamo izuzetno kvalitetne tovljenike, za nas tržište nije znalo već smo do kupaca dolazili preko treće osobe pa smo se odlučili udružiti se u klaster jer samo tako vidimo napredak u proizvodnji i u proboju na tržište",  kaže Ćović koji je s još 15 svinjogojaca član klastera CroPig koji bi trebao postati krovna organizacija svinjogojaca. Prvi posao je uspostava suradnje s istarskim pršutarima čiji je pršut zaštićen i može se proizvoditi samo od svježih butova svinja koje su u tri naraštaja oprašene u Hrvatskoj i sve takve krmače moraju biti umatičene u Hrvatskom stočarskom selekcijskom centru.

Dogovorena je i klaonica u Otoku gdje će se svinje klati i odvajati butovi za istarske pršutare, a ostale dijelove svinja prerađivat će se u poznate slavonske specijalitete u pogonu u Otoku. CroPig će otkupljivati od svojih kooperanata svinje po dosta povoljnoj cijeni od 13 kuna po kilogramu žive vage, a cijena buta je 35 do 40 kuna za kilogram.

Količine koje će isporučivati istarskim pršutarima, bit će dogovorene za njihova dolaska u Otok za desetak dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close