Sirana Gligora iz Kolana osvojila 1. mjesto na World Cheese Championship natjecanju u SAD-u

Autor: Poslovni.hr , 25. ožujak 2014. u 08:39
Foto: Thinkstock

Na natjecanju se ocjenjivalo preko 2.600 različitih sireva iz 22 države diljem svijeta.

Sirana Gligora iz Kolana dobitnik je prvog mjesta u klasi ovčjih sireva na natječaju World Cheese Championship održanom u SAD-u, točnije Wisconsinu, američkoj državi sa 125 sirana. Gligorin Paški sir iz maslinove komine je na ovogodišnjem natjecanje  osvojio prvo mjesto (Best in class) u kategoriji tvrdih ovčjih sireva na World Cheese Championship natjecanju – prvom značajnijem međunarodnom priznanju za njihov Paški sir izvan Europe, piše Novi list.

"Na natjecanju se ocjenjivalo ukupno 2.619 različitih sireva iz 22 države iz cijeloga svijeta, a ocjenjivalo ih je 50 međunarodnih stručnih sudaca, pa ne čudi činjenica da su u čak 22 kategorije, od njih sveukupno 90, pobjednici bili upravo američki sirari. U kategoriji tvrdih ovčjih sireva hrvatske su sirane poslale ukupno šest sireva »kandidata«, koji su se natjecali protiv poznatih sireva iz Amerike te poznatih europskih sireva iz Španjolske i Italije. Nakon rigoroznih testiranja, naš je sir proglašen najboljim u svijetu u kategoriji tvrdih ovčjih sireva, pobijedivši čak i specijalne edicije i rezerve španjolskih ovčjih sireva, koji su osvojili preostale medalje. Najbolje o tome govori činjenica da je naš Paški sir iz maslinove komine osvojio čak 99,90 bodova što je, uz još dva sira s istim brojem bodova, najbolji rezultat na cijelom natjecanju, u svim kategorijama", rekao je Šime Gligora, izvršni direktor ove obiteljske sirane s Paga. 

Također tvrdi kako su sirari s  Paga  običavali čuvati vlastiti domaći sir u kominama, ali onim vinskim, što je Sirana Gligora obnovila prije dvije godine sa svojom novom linijom ­ sireva iz mošta. Navedeno ih je nagnalo da istu tehniku probaju iskoristiti i za maslinovu kominu. Prema toj tehnici su zreli Paški sir stavljali u ostatke masline nakon pravljenja ulja (komine) te napravili izvrstan sir.

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close