Budućnost Sunčanog Hvara još neizvjesnija nakon smjene Otta

Autor: Marija Brnić , 23. ožujak 2014. u 22:00
Jean-François Ott vodio je Orco 23 godine/G. Stanzl/PIXSELL

Ott je protjeran zbog neučinkovitosti upravljanja i ulaganja u neprofitne projekte u Srednjoj Europi.

Neizvijesnosti oko Sunčanog Hvara dodatno je povećala i najnovija vijest o dramatičnim promjenama u grupaciji Orco Property, većinskom vlasniku hvarskih hotela.

Osnivač i dugogodišnji generalni direktor Orca JeanFrançois Ott smijenjen je, naime, koncem prošlog tjedna, kao i njegovi najbliži suradnici u menadžerskom timu Nicolas Tommasini, Aleš Vobruba i Brad Taylor. Kontrolu je nakon godine bitke za Orco preuzeo najveći dioničar, češki milijarder Radovan Vitek, koji je na Ottovo mjesto na čelu Orca postavio svog čovjeka Tomaša Salajka, te Jirija Dedera za izvršnog direktora. Ott je zasad postavljen na poziciju predsjednika Upravnog odbora Orca, a u službenom priopćenju mu se zahvaljuje na ulozi koju je imao u razvoju Orca posljednje 23 godine. No, u češkim medijima se navodi i kako su Vitekovi razlozi za istiskivanje Otta bili "neučinkovitost njegovog upravljanja, te ulaganja u neprofitne projekte u Srednjoj Europi".

 

9,7posto

dionica u Orco Property grupi drži smijenjeni Ott

Vitek je u nekretninskom biznisu inače u usponu od pada cijena na tržištu od 2007, a Otta već više od godinu dana nastoji istisnuti s čela Orca. Potkraj prošle godine javno ga je prozvao zbog ugovora s visokim otpremninama za slučaj otkaza, u visini od 10 milijuna eura za Otta i 3 milijuna za zamjenike. No, u priopćenju o promjenama na čelu Orca navodi se da će te obveze biti poštovane, kao i da će bivši menadžeri imati mogućnost stjecanja imovine iz portfelja Orca. Što je sve obuhvaćeno tom imovinom, nije poznato, no ove odluke predstavljaju novi moment u rješavanju krize u Sunčanom Hvaru. U češkim medijima navode se inače posve oprečne informacije o mogućem raspletu u samom Orcu.

Tvrdi se tako da Vitek želi Orco skinuti s burze, prodati mu imovinu i zaradu podijeliti među dioničarima. Zadržao bi, navodno, samo Orcovu tvrtku u Njemačkoj. Druge informacije upućuju i na potpno istiskivanje iz vlasničke strukture Otta, koji još uvijek drži 9,7 posto dionica.U svim tim kalkulacijama Sunčani Hvar uopće se ne spominje. Za razliku od Otta, koji nije skrivao fasciniranost Hvarom i želju da ga pretvori u svjetsku destinaciju, Vitek navodno nema veći interes za razvoj hotelskog biznisa Orca. Ipak, nagađa se da je upravo on postigao dogovor s bankama i uz diskont otkupio veći dio kredita Sunčanog Hvara od banaka, 32 od 52 milijuna eura, te time stekao dominantnu poziciju u daljnim odlukama o Sunčanom Hvaru, budući da su pod hipotekama upravo tri obnovljena hotela koja tvrtki donose 80 posto prihoda.

Uprava Sunčanog Hvara mora zbog financijskih teškoća pokrenuti predstečajni postupak, a u međuvremenu Orco nastavlja s arbitražnim postupkom protiv države u Parizu. Ima li izgleda da Orco i Državni ured za upravljanje državnom imovinom rješenje još jednom pokušaju naći za stolom, zasad nitko ne može reći. Ni državnim institucijama još nije poznato tko je otkupio potraživanja banaka, Vitek ili Ott, a taj detalj mogao bi biti presudan za daljnji rasplet nove drame u Sunčanom Hvaru.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Zašto svi koji potražuju od države, nisu plaćli PDV ..?

Zato, jer im je dug za PDV…u predstečajnoj nagodbi- jedini izlaz
za naplatu poztraživanja od REP.Hrvatske , u bilo kojem obliku
posla….

Ako je Sunčani Hvar mogao iskazati dobit prošle godine radi fiskalizacije, znači da – ima posla i bit će para-…….

Ovo je vrlo dobar potez Uprave / stvarnih vlasnika/.

Situacija s Sunčanim hvarom će se riješiti……

Ipak, hoteli su obnovljeni. Da su hoteli bili u vlasništvu lokalnih
političara, još bi izgledali ko socijalistička prenoćišta….a
DUGOVI koje bi uredno sanirali građani Hrvatske , bili bi u
džepovima lopova koji bi upravljali i pljačkali …kako je to bio i
slučaj sa svim hotelima i kompleksima u lijepoj našoj……gdje
je država financirala ,turizam za razvoj “privatnog turizma”…ž
Lisica je pametna, kokoš je bedasta..to je točno,.ali, situacija je jasna.
Svaki ulagatelj izvana, ima pameti ….samo treba pamet spojiti
sa poštenjem!

Izvjesna je budućnost Sunčanog Hvara .
Samo nije izvjesno koliko će Država još morati dati love EU Kolonizatorima po tužbama da bi ju pustili na miru.
Nezasitni su.
Nikad im dosta.
Kada bi izračunali sve šta smo im dali došli bi do toga da smo mi njima dali triput više nego što je bila cijena kupovine.

Da su prodali nekom domaćem kupcu brzo bi to sredili.
Tri mjeseca Remetinca u sobi s 9 osoba i sve im uzmeš.

New Report

Close