NO ZRC-a Lipik: Linićevi ljudi prekršili su zakone i Ustav

Autor: Marija Crnjak , 11. ožujak 2014. u 12:23
ZRC Lipiku je uskraćeno pravo na predstečaj, tvrdi NO/Dušan Mirković/PIXSELL

Hrvatska će na temelju propuštene dobiti pretrpjet štetu od najmanje 25 milijuna eura, upozoravaju iz Nadzornog odbora.

Samo nekoliko dana prije prvog stečajnog ročišta za tvrtku ZRC Lipik koje je zakazano za danas, Nadzorni odbor ZRC Lipik uputio je Ministarstvu financija oštro očitovanje u kojem ekipu ministra Slavna Linića optužuju za kršenje zakona i Ustava.

Povod za sastavljanje opširnog dopisa, kojeg po jednoglasnom prihvaćanju svih članova potpisuje predsjednik NO-a Stjepan Horvat, prethodna je reakcija Ministarstva financija na kritike povodom odbijanja predstečajne nagodbe ZRC-a Lipik te pokretanje stečaja. U NO-u ponovno ističu da će pokretanjem stečaja, do kojeg je došlo jer je država kao većinski vlasnik učinila sve da odbije zainteresiranog ulagača, država kao najveći vjerovnik izgubiti znatno više nego da je provedena pravična predstečajna nagodba, te omogućena investicija kao u drugim tvrtkama. U Sindikatu turizma Hrvatske, čiji nam je predsjednik Eduard Andrić na uvid ustupio očitovanje NO-a, smatraju da su očito posrijedi interesi za rasprodajom imovine Lipika.

U NO-u tvrde da je Vlada odbila britanske investitore, tvrtku Inunison International Confirming Ltd, kroz nejasne financijske i poslovne uvjete u eventualnim pregovorima, ali i ignoriranjem investitora zbog kojeg nije ni došlo do konkretnih pregovora. "Republika Hrvatska na temelju propuštene dobiti pretrpjet će štetu od najmanje 25 milijuna eura, jer nekretnine koje su nekad bile u vlasništvu ZRC-a procijenjene su na sedam milijuna eura. Investitor je nudio 32 milijuna eura plus ulaganje od 50 milijuna, a Ministarstvo se naknadno sjetilo da hoće i sve dugove sa zateznim kamatama u iznosu od oko 58 milijuna eura", pojašnjava naš izvor iz NO-a. U očitovanju koje se NO potrudio pustiti u javnost navodi se da se "Ministarstvo financija trudi samo opravdati neuspjeh predstečajne nagodbe, a ne iznijeti sve što je poduzelo da bi ona uspjela, i što bi se još moglo poduzeti da bi se izbjegla nesaglediva šteta i nestanak turističke destinacije Lipika".

NO smatra da rješenje Ministarstva, u kojem se odbija plan restrukturiranja, nije u skladu sa Zakonom o općem upravnom postupku, jer ne sadrži objašnjenje zašto nije prihvaćena ponuda investitora i Plan predstečajne nagodbe. "Rješenje Fine nije u skladu s istim Zakonom jer se temelji na nezakonitom rješenju Ministrastva. Rješenje Samostalnog sektora Ministarstva također nije zakonito, jer on rješavajući žalbu nema ovlaštenje da naknadno daje obrazloženje koje je izostalo u rješenju Ministrastva. Štoviše, ovo Rješenje nije u skladu sa Zakonom o financijskom poslovanju i stečajnoj nagodbi jer insistiranjem na plaćanju i zateznih kamata, što Ministrastvo nikada ranije nije tražilo, donosi odluku da se ZRC-u uskraćuje zakonsko pravo na predstečajnu nagodbu odnosno stavlja ga u neravnopravan položaj prema ostalim društvima čime se krši i Ustav", upozoravaju u NO-u ZRC Lipik.

Komentari (1)
Pogledajte sve

drago mi je da se bar netko sjetio da ukaže na nezakonitost diskrecijskih odluka koje se donose ili bez ikakvog obrazloženja ili sa grotesko banalnim obrazloženjima.

u ministarstvu financija očito vjeruju da im je puko davanje formalne ovlasti za donošenje diskrecijskih odluka dalo otvorene ruke da čine ama baš što požele po svojoj privatnoj volji.

no, ako se ikad pravosuđe probudi, neće biti tako. lijenost i bahatost da učine bar nekakav trud kako bi obrazložili i pravdali svoje odluke trebali bi olakšati kazneno gonjenje zbog izravnog nanošenja štete državi.

New Report

Close