Ministar Maras nije u sukobu interesa zbog tastova kredita

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. veljača 2014. u 09:07
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar Maras je krajem siječnja zatražio ocjenu Povjerenstva jer je u tijelu koje odlučuje o poticajima za lokalne projekte i predstavnik države.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras neće se naći u sukobu interesa u slučaju da njegov tast dobije od poslovne banke kredit za koji kamate subvencioniraju županija i država, budu li se poštovale upute Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od kojega je, kao dužnosnik, bio zatražio naputak kako se ponašati u toj situaciji.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković izjavila je Hini da prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa tast jest povezana osoba, ali ne i član obitelji te ocijenila dobrim postupkom što je Maras zatražio mišljenje povjerenstva s obzirom da ta poveznica postoji.

"Svaki put kada dužnosnik traži mišljenje Povjerenstva to je pozitivan znak jer se javno iznose situacije koje se percipiraju kao sporne", rekla je Orešković.

Ministar Maras je krajem siječnja zatražio ocjenu Povjerenstva jer je u tijelu koje odlučuje o poticajima za lokalne projekte i predstavnik države, a s obzirom da se njegov tast kroz lokalne programe poticanja projekata namjerava kandidirati za gradnju broda.

Dalija Orešković izvijestila je da je Povjerenstvo dalo uputu prema kojoj bi se iz višečlanog povjerenstva Splitsko-dalmatinske županije za ocjenu projekata trebalo izuzeti člana što ga imenuje ministarstvo i tada će, kaže, biti zaštićen javni interes.

Naglasila je, međutim, da Marasovom tastu kredit ionako dodjeljuje poslovna banka te da ministarstvo ne sudjeluje izravno u tom poslovnom odnosu. Inače, Marasov tast je već bio podigao jedan kredit 2006. i uredno ga otplatio. Sada bi podigao novi kredit.

Komentirajte prvi

New Report

Close