HŽ uvodi 43,3 mil. kuna vrijedan sustav prodaje i rezervacije karata

Autor: Saša Paparella , 17. veljača 2014. u 22:01
Karte za vlak prodavat će se i putem aplikacije za pametne telefone/Fotolia

Novi sustav podržava online prodaju karata, a moći će se kupovati i na samostojećim bezgotovinskim automatima.

U roku od 18 mjeseci u HŽ Putničkom prijevozu bit će implementiran 43,3 milijuna kuna vrijedan integralni sustav prodaje i rezervacija karata, a čime će se ostvariti plan pokrenut još prije desetak godina.

Uprava HŽ Putničkog prijevoza prethodno je potpisala ugovor sa zajednicom ponuditelja odabranom na javnom natječaju, koju čine tvrtke Scheidt & Bachmann iz Njemačke, King ICT iz Zagreba i Četrta pot iz Slovenije.Kako javlja portal ICT business, kroz novi sustav uvest će se centralni sustav koji podržava online prodaju karata kroz internetski portal HŽ Putničkog prijevoza, ali i prodaju kroz aplikaciju za pametne telefone koju će korisnici moći besplatno instalirati.

Također, uvodi se prodaja karata na samostojećim bezgotovinskim automatima za kartični način plaćanja. Četiri stabilna automata bit će postavljena na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, a po jedan automat u kolodvorima u Splitu, Osijeku, Vinkovcima, Rijeci, Varaždinu i Slavonskom Brodu. U planu je naknadno proširenje mreže automata i na druga prodajna mjesta.

Novi kanal prodaje uvodi se i kod konduktera koji će za kontrolu i prodaju karata u vlakovima koristiti 580 mobilnih terminala, a provest će se modernizacija postojećeg načina prodaje karata putem 222 stabilna terminala na putničkim blagajnama.Uvodi se i 150 tisuća smart kartica koje će zamijeniti postojeće kartonske iskaznice za mjesečne, višemjesečne i godišnje karte. Smart kartice će se upotrebljavati i za kupnju pojedinačnih karata kao prepaid kartice kojima će korisnici moći kupovati karte na blagajnama, automatima ili od konduktera u vlaku.

Dosadašnji koncept izdavanja prijevoznih karata nije prilagođen trendovima i zahtjevima suvremenog tržišta. Danas postoji 196 prodajnih mjesta HŽ Putničkog prijevoza. Na njih 150 karte se prodaju putem stabilnih terminala, dok se na preostala 46 prodajna mjesta prijevozne karte ispostavljaju ručno. Tek na polovini od tih prodajnih mjesta trenutno je omogućeno kartično plaćanje karata.Novi, integralni sustav obuhvaća prodaju i rezervaciju željezničkih karata u unutarnjem i međunarodnom putničkom prijevozu, i to isključivo izdavanjem elektroničke prijevozne karte.

Komentirajte prvi

New Report

Close