U Poreznoj ne rade službenici koji dolaze u nadzor ‘samo kako bi nešto našli’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. veljača 2014. u 13:46
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Očekuj se da će se uz potpore iz programa Poduzetnički impuls ove godine otvoriti 5.000 novih radnih mjesta.

Ministarstvo poduzetništva i obrta očekuje da će se uz potpore iz programa Poduzetnički impuls ove godine otvoriti 5.000 novih radnih mjesta te da će taj program, čiji je proračun 1,26 milijardi kuna, omogućiti investicije procijenjene na oko 10 milijardi kuna.

Istaknuo je to ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na današnjoj prezentaciji Poduzetničkog impulsa 2014.

Ono što veseli, kazao je Maras, je da bez obzira na smanjenje budžeta koji se očekuje ove godine, neće biti značajnog smanjenja poticaja, jer je velik dio sredstava iz EU. Poduzetnički impuls za 2014. godinu sastoji se od četiri programska prioriteta. To su jačanje konkurentnosti malog gospodarstva za što je predviđeno 413,8 milijuna kuna, unaprjeđenje poduzetničkog okruženja sa 74,6 milijuna kuna, promocija i učenje za poduzetništvo i obrt s 248,1 milijuna kuna te lakši pristup financiranju s 529,1 milijunom kuna.

Maras je kazao kako se sve radi planski u cilju poticanja gospodarskog rasta i zapošljavanje. Najavio je i kako će do kraja godine biti raspisan najveći natječaj ikada raspisan u Hrvatskoj, vrijedan 1,7 milijardi kuna, namijenjen za proizvodnju, turizam i izvoz za male i srednje poduzetnike, a bit će otvoren do iskorištenja sredstava.

Maras ističe kako se isplati ulagati u sektor malog i srednjeg poduzetništva, jer se to višestruko vrati. Ministar se osvrnuo i na najavu poduzetnika Hrvoja Prpića da odlazi iz Hrvatske zbog negativnih iskustava koje je imao s poreznicima i državnim službenicima te hrvatskim sudstvom.

Država će, kaže Maras, napraviti sve kako bi olakšala poslovanje poduzetnicima, a što se tiče poštivanja zakona i toga da li je inspekcija napravila nadzor i napisala određenu kaznu Maras kaže kako je poslovanje u Hrvatskoj isto kao i poslovanje u bilo kojoj zemlji EU.

Imamo isto zakonodavstvo i nitko neće platiti kaznu više ili manje zbog toga što posluje u Hrvatskoj, a ne primjerice u Velikoj Britaniji, rekao je Maras. Napominje kako naravno da državni službenici neće i ne smiju raditi na način na koji je Prpić to rekao, a to je da dođu u nadzor "samo da bi nešto našli".

Takvi službenici u našoj Poreznoj upravi ne smiju raditi i ne rade, u našoj Poreznoj upravi rade službenici koji će kontrolirati zakonitost poslovanja, kazao je Maras te pozvao Prpića i sve ostale koji se bave poduzetništvom da ostanu u Hrvatskoj.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Iz članka objavljenog u engleskim novinama:

Evo primjera kako je važno dobro popuniti vašu poreznu prijavu:

Na pitanje: “Koliko osoba uzdržavate?” jedan građanin je odgovorio:

2,1 milijun ilegalnih imigranata
4,4 milijuna nezaposlenih
900.000 kriminalaca raspoređenih u 85 zatvora
650 kretena u Parlamentu i
cijelu Europsku komisiju

Osoblje administracije mu je vratilo prijavu izjavljujući da je njegov odgovor neprihvatljiv.

Građanin ih je onda upitao: Zašto, zar sam nekog zaboravio?

Dragi ministre,

iskreno Vam želim da smognete volju i snagu, da se suočite sa relanim činjenicama, posljedicama i načinom rada hrvatskih inspektora.

e moj maras , je rade baš takvi, i nebi ti toliko to oprvgavao da nije tako, ako baš hoćeš znat pitaj službenike dali im je šef u staklenki ovih dana baš to rekao da rade ili ti točnije da još pojačaju da moraju naplatit ( izači će kad tad u javnost snimka) čak i jadni službenici su tražili da im se to napiše napismeno , al naravno niko neče, ali najgori su oni koji su zlobni pa još i takve direktive pojačaju i šerifuju naravno kad vrh stoji iza njih
– i dobro je netko napisao, več ako je to takav veliki red zašto onda svi hoče van
-ovo o radu na crno je istina žalosna, njih nitko neće stiskat al ovi koji rade recimo na bjelo nedaj ti bog višak 1 kn odma si l…v….itd…

Da je ovaj ministar ikad pokušao nešto raditi vrlo brzo bi shvatio kako inspekcijski nadzori u Hrvatskoj funkcioniraju…

Ipak, bio je pametniji od ove šake jada pa otišao u političare…

New Report

Close