Ukupne investicije Agrokor koncerna u PIK Vrbovec od 2005. godine iznose 1,1 milijardu kuna, od čega je zaključno sa 2013. godinom 300 milijuna kuna uloženo u novu tvornicu za proizvodnju trajnih kobasica, pogon za narezivanje i skladište gotovih roba, a planira se i nastavak investicija s novih 50 milijuna kuna godišnje, priopćeno je iz Agrokora.
Od posebnosti u investicijama ističu „Bijelu sobu“, gdje je smješten pogon za narezivanje mesnih prerađevina. Upravo zbog „Bijele sobe“ PIKovi se naresci narezuju u visoko higijenskim uvjetima i kontroliranoj mikroklimi, koja se može usporediti s najmodernijim operacijskim salama, tvrde u Agrokoru. Ima specijalne programe pranja i dezinfekcije, mikrobiološku analizu zraka i prostora te ulaznu dezinfekciju ovitka. Upravo zahvaljujući uvjetima u „Bijeloj sobi“ povećala se i kvaliteta proizvoda PIKovih narezaka, uz očuvanje svih organoleptičkih svojstava i mikrobiološke ispravnosti, ističu iz koncerna.
Naresci su najbrže rastuća kategorija u mesnim prerađevinama, a PIK Vrbovec je apsolutni lider na tržištu u ovoj kategoriji, tako da je logična i potreba za investicijom u povećanje kapaciteta, pojašnjavaju iz kompanije. Primjerice, proizvodnja narezanih trajnih i polutrajnih proizvoda u prošloj godini bila je tri puta veća u usporedbi s 2011. godinom.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Panonu sam probao i nije mi nešto ali im je zimska ok i 50kn/kg jeftinija od Gavriloviceve! Salame su mu isto dobre a mortadela odlična. Sve u svemu digao je taj PiK na višu razinu…drže 50% tržišta mesa…PiK bi da ga on nije kupio propao a sad je uvjerljivi lider,toliki da su sve druge mesne industrije u banani i prijeti im zatvaranje! Gavrilović je morao otpustiti 200 ljudi i prekinuli su proizvodnju svježeg mesa. Todorić melje sve pred sobom…
Sve je to divno i krasno, investicije, novi pogoni itd. itd.
Međutim, sve to ništa ne mijanja na činjenici da su sve te trajne i polutrajne industrijske kobasice obični šrot. Nitko od ljudi koji rade po tim mesnim industrijama ne jede to što proizvodi, a bome ne treba puno mudrosti da bi se zaključilo zašto je tome tako.
Npr. konzervans se u Panona salami osjeti na pola metra. Ljudi pojma nemaju šta se sve u to stavlja; da znaju, malo tko bi to jeo.
Veze to sve nema s pravim kobasicama. Tko god da je probao prave slavonske domaće kobasice (tanke ili debele) zna o čemu pričam…
Uključite se u raspravu