Fina dobila velike ovlasti, ali i sudsku kontrolu

Autor: Suzana Varošanec , 19. siječanj 2014. u 22:00

Postupci u kojima će na bubanj biti stavljene kuće, stanovi i vikendice mogli bi postati masovniji.

Glavni igrač u području ovrhe po izboru Vlade postat će Financijska agencija!

Prijedlogom Zakona o provedbi prodaje nekretnina i pokretnina u ovršnom postupku zakucan je i zadnji čavao na sudsku ovrhu u korist one agencijske, odnosno Finine. Nakon uspjeha u ovrsi na novčanim sredstvima Fina sad dobija veliku (o)vlast i kod prodaje nekretnina. Financijski gledano, riječ je o najlukrativnijem izvoru naplate vjerovnika, ali pod određenim prepostavkama vezanim u prvom redu uz tržišna kretanja. Najzanimljivije je upravo što se time – dakle, de jure, ali sa faktički neizvjesnim učincima, definitivno napušta sudska ingerencija kod ovršnih prodaja izuzev sudske kontrole Finih postupaka. Takvim stjecanjem nadležnosti kompletira se ovršna ovlast Financijske agencije.

Ona je promaknuta u elitu, te po funkciji postaje par excellence ovršna institucija. Ono što su, primjerice, u Francuskoj javni ovršitelji, po svojoj moći i kompetencijama u ovrsi sam vrh pravosudne elite. U ruke službenika Fine doći će novi alat, a riječ je o najtransparentnoj, najbržoj i najučinkovitoj elektronskoj dražbi. No, čini se da je u cijeloj priči jedino e-dražba nesporna. Sudeći prema našim sugovornicima iz pravosuđa, postoji prilična skepsa po pitanju kompetentnosti Fininih službenika, te ostaje nejasno zašto Vlada nije htjela iskoristiti ovršno sudstvo za elektronske dražbe. Prigovora je na pretek, kao i pitanja, od moguće ustavnosti i nezakonitosti, a mnogi drže i da je riječ o eksperimentu. Ovrha će postati još veći bauk. Generalna teza da dug nije dobar drug na ovaj način prestat će biti fraza. Fina bilježi 30-ak milijardi kuna neprovedenih ovrha zbog blokada računa građana, a elektronske dražbe bit će učinkovitije za namirenje od klasičnih kad se pokaže da dužnik nema novčanih sredstava za podmirenje svojih obveza.

Postupci u kojima će na bubanj biti stavljene kuće, stanovi i vikendice, sve što je povrh potreba stanovanja, mogli bi dobiti masovniji karakter. Kako i po dugovima, tako i po bogatstvu nekretnina Hrvati prednjače u EU, a isto tako i država. Ovisno o raspoloženju kupaca, vjerovnici će se ovršiti iz prodane nekretnine. Iako to njima može izgledati kao pravi bingo, u stvarnosti će presuditi cijene. Na dražbama se trenutno kvadrati prodaju ispod tisuću eura, a u prvim komentarima čuje se da bi novi koncept mogao još spustiti cijene. Utoliko, za namirenje vjerovnika koje većinom čine banakari i kamatari, vrijedit će pricip "koliko para, toliko muzike", a za dužnike bit će presudno koliko će biti jaka sudska kontrola Finina postupka.

Komentirajte prvi

New Report

Close