U samo dva tjedna dionica Magme skočila 300 posto

Autor: Tin Bašić , 15. siječanj 2014. u 22:00
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Ovakav interes ulagača već je viđen sredinom prošle godine kada je prihvačen plan restrukturiranja.

Dionica Magme od početka godine skočila je nevjerojatnih 300 posto. Posljednjih dana ovom se dionicom na Zagrebačkoj burzi intenzivno trguje. Interes investitora toliko je visok da se u jednome danu protrguje nekoliko stotina tisuća komada. Prošlu godinu vrijednosnica ove posrnule kompanije zaključila je na razini od samo 66 lipa. U prosincu su investitori u samo osam trgovinskih dana kupovali i prodavali ove dionice, a dnevni promet bio je čak i manji od sto kuna.

No, pred kraj godine na burzi je objavljeno da će se ročište radi sklapanja predstečajne nagodbe održati 23. siječnja. A to je, čini se, bio okidač ulagačima.

S obzirom na to da je domaće tržište kapitala plitko i nelikvidno, objava bilo kakve informacije investitorima predstavlja snažan motiv za kupnju ili prodaju. "Očekuje se predstečaj. Cijena dionice bila je jako niska i dalje je niska. Ne mislim da se za sada s kompanijom događa nešto posebno.

Očito neki misle da mogu zaraditi ako kupe dionicu po par kuna i kasnije to prodati", kazao nam je jedan akter tržišta kapitala koji je htio ostati anoniman. Podsjeća da je ovakav razvoj događaja vrlo čest slučaj u posljednje vrijeme.

"Slično se događalo s dionicama Dalekovoda i Diokija kada su stizale informacije o ročištima za predstečajne nagodbe, kao i špekulacije oko tih postupaka", kaže naš sugovornik. Ovako pojačana kupnja dionica Magme na burzi već je viđena sredinom prošle godine. Tada je prihvaćen plan financijskog restrukturiranja. To je bilo 19. lipnja, a investitori su nekoliko dana prije masovno počeli kupovati dionice Magme. Tih je dana skočila sa 52 lipe na 2,57 kuna.

Dakle, tijekom osam trgovinskiha dana skočila je 394 posto. Dnevni promet je i tada, kao i posljednjih nekoliko dana, bio nekoliko stotina tisuća kuna.

No, kako se postupak predstečajne nagodbe odužio zbog žalbi, splasnuo je i optimizam investitora zbog čega je dionica opet pala ispod jedne kune.

S obzirom na to da je sredinom 2013. godine prihvaćen plan financijskog restrukturiranja i da su vjerovnici koji potražuju 479,03 milijuna kuna postigli dogovor, neki burzovni igrači vjeruju da bi, ukoliko se idućeg tjedna sklopi nagodba i odblokiraju računi Magme, cijena dionice mogla nastaviti sa snažnom uzlaznom putanjom.

No, ako ne dođe do otvaranja nagodbe, mogao bi se dogoditi već viđeni prošlogodišnji scenarij.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nevjerojatnih intenzivnih tri godine, 300%, 3 lipe, 10 lipa,… nevjerojatno istina, tri godine u praksi ne postoji, zbrine sve moguće zaposlene na burzu, ne obavlja djelatnost, ima dug boli glava koji raste iz dana u dan, veliki broj prijava od strane vjerovnika, a što se događa, provodi se proces pokušaja pokretanja plana PSN, trguje se u lipama, čitamo i slušamo dramatične izjave i intenzivno čekamo. I opet slušamo, gledamo i čekamo…i tako unedogled…

New Report

Close