Dionica Diokija: Vrijedila je nevjerojatnih 750 kuna, a onda je sve propalo

Autor: Tin Bašić , 09. siječanj 2014. u 19:00
Dioki je utemeljen 1995. udruživanjem triju tvrtki, a privatiziran 2004.

Pokušalo se restrukturirati tvrtku, no Dioki krajem 2013. odlazi u stečaj, a dionica pada ispod pet kuna.

Sredinom lipnja sada već davne 2004. godine na Varaždinskoj burzi investitori su po prvi puta mogli trgovati dionicama svježe privatizirane kompanije Dioki.

Prva tržišna cijena jedne dionice bila je 80 kuna. Dioki je, naime, utemeljen još u srpnju 1995. udruživanjem tvrtki Ina-OKI, Dina Omišalj i Ina-Naftaplin proizvodnje etilena u Zagrebu. Završetkom privatizacije 2004. godine većinski vlasnik postao je Dioki holding AG iz Švicarske. Odnosno vlasnik je postao Robert Ježić s obzirom da je preko te švicarske tvrtke kontrolirao 50,91 posto, a samostalno je bio vlasnik dodatnih 25 posto Diokija. Zbog zakon o tržištu vrijednosnih papira iz 2002. godine. koji je propisao da svaka tvrtka koja ima više od 100 dioničara i temeljni kapital mora listati svoje dionice na burzu, Dioki je 2006. godine, dao nalog za uvrštenje na tadašnju JDD kotaciju Zagrebačke burze.

Tada se cijena jedne dionice kretala oko 280 kuna po komadu. Te je godine domaće tržište kapitala postalo atraktivnije, što pokazuje u podatak o dvostruko većim prometima nego godinu prije. Te 2006. dogodilo se preuzimanje Plive, a u studenome Ina radi inicijalnu javnu ponudu dionica. Tržišna kapitalizacija burze premašila je 160 milijardi kuna, što je dvostruko više nego 2005. Rastao je i interes za dionicama Diokija. Cijena jedne početkom svibnja stajala je čak 519 kuna, čime je Dioki na tržištu vrijedio više od dvije milijarde kuna. Godinu kasnije zaključuje na razini od 625 kuna, što je tržišna kapitalizacija od 2,53 milijarde. Najviša cijena dotaknuta je u listopadu 2007. i bila je nevjerojatnih 750 kuna.

Tada je dionica ostvarivala milijunski dnevni promet. No, napuhani burzovni balon počeo je pucati, dvije godine kasnije Hrvatsku je pogodila kriza, zbog čega su na vidjelo izašle i brojne malverzacije u toj kompaniji. Robert Ježić 2011. završava u pritvoru zbog afere HEP u vezi s prodajom struje po cijeni nižoj od povlaštene te kredita koji je HEP odobrio Diokiju. Dionica pada na oko 80 kuna. Predložena su brojna restrukturiranja, no Dioki krajem studenoga 2013. odlazi u stečaj. Dionica pada na pet kuna po komadu. S početkom travnja dionica Diokija više neće kotirati na burzi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close