Zbog višeg PDV-a porast cijena u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 02. siječanj 2014. u 21:59
Roda neće mijenjati cijene zbog PDV-a

Najviše poskupljenja stiže u sljedeća tri mjeseca.

Srpski potrošači od 1. siječnja očekuju poskupljenje osnovnih životnih namirnica i računala zbog povećanja PDV-a, a prema mišljenju stručnjaka zbog pada kupovne moći može se očekivati i smanjenje prometa u trgovinama, piše Tanjug.

Posebna stopa PDV-a bit će povećana s 8 na 10 posto, a porezna stopa na promet i uvoz osobnih računala, kao i njihovih komponenti bit će 20 posto. Povećanje PDV-a obuhvaća oko 500 proizvoda u maloprodajnim objektima široke potrošnje. "Povećanje PDV-a od dva posto neće se moći amortizirati, to ne mogu trgovci niti proizvođači", rekao je direktor Gomeksa Goran Kovačević. Neke cijene su već u srijedu bile više, dok će se pojedina poskupljenja događati u u sljedeća tri mjeseca, kako se navodi, zbog tehničkih razloga.

Međutim, neće svi trgovački lanci povećanje PDV-a iskoristiti za poskupljenja, pa je tako Mercator priopćio da u Roda trgovinama neće mijenjati cijene. Tajnica Udruženja za trgovinu PKS Gordana Hašimbegović izjavila je da će povećanje PDV-a od 1. siječnja utjecati na pad prometa u trgovinama, ali ne značajno.Predsjednica Centra za zaštitu potrošača Vera Vida rekla je da se može očekivati kako će trgovci i dalje zadržati marže, koje su visoke. Rekla je da se na očekuje drastično povećanje cijena hrane, ali da će ostali proizvodi biti prilično skuplji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close