Uz IAP Hrvatska postaje regionalno plinsko središte

Autor: Marko Biočina , 17. prosinac 2013. u 21:58
Ivo Čagalj/PIXSELL

Hrvatski premijer Zoran Milanović u Bakuu je prisustvovao potpisivanju memoradnuma o realizaciji Južnog plinskog koridora.

Hrvatski premijer Zoran Milanović u Bakuu je jučer prisustvovao potpisivanju memoradnuma o realizaciji Južnog plinskog koridora kojim bi azerbajdžanski plin dopremljen u Albaniju plinovodom TAP, kroz Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku bio transportiran dalje na srednjeeuropsko tržište. Radi se o jednom od najvažnijih energetskih projekata u Europi, a ako se realizira Hrvatskoj bi mogao omogućiti značajne ekonosmke i geostrateške koristi.

Južni krak plinovoda, poznat i pod nazivom Jadransko-jonski plinovod (IAP), sa TAP-om bi bio spojen u albanskom gradu Fiera i kretao se jadranskom obalom prema sjeveru. Procjenjuje se kako bi gradnja mogla početi 2015. godine, a procijenjena vrijednosti investicije bila bi oko 265 milijuna eura.

Za Hrvatsku bi projekt bio vrlo isplativ i zato što bi se koristila već izgrađena plinska infrastruktura u Lici i Dalmaciji, pa bi hrvatski operator plinskog distributivnog sustava ostvario nove prihode. Takva veća iskorištenost magistralnog plinovoda u konačnici bi mogla i rezultirati nižom cijenom plina za potrošače u tom dijelu Hrvatske, no što je još i važnije, realizacijom IAP-a znatno bi se povećala likvidnost domaćeg tržišta plina. Naime, u Hrvatskoj je trenutno osim plina iz domaćih nalazišta, čija je proizvodnja u konstantnom opadanju, na tržištu dostupan tek ruski plin iz uvoza.

Gradnja novog međunarodnog plinovoda značila bi da bi Hrvatska dobila još jedan dobavni pravac neovisan o odnosima s Rusijom ili kretanjima cijene tamošnjeg plina. Također, s obzirom na nedavne medijske najave kako su se pregovori s potencijalnim ulagačima u LNG terminal na Krku tijekom posljednjih mjeseci intenzivirali, bude li taj projekt u doglednom vremenu dogovoren, sigurnost opskrbe hrvatskog tržišta bio bi dodatno ojačana. Dakako, takve goleme količine plina višestruko nadmašuju hrvatske potrebe, čak i po najoptimističnijim prognozama rasta njegove potrošnje, no pozicija svojevrsnog plinskog središta Hrvatskoj bi omogućila značajne tranzitne prihode, te mogućnost da nadoknadi propuštene prilike tijekom višegodišnjih pregovora o velikom regionalnom ruskom plinovodu Južni tok, čija ruta zaobilazi Hrvatsku.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

O cemu vi pricate.hrvatska ne koristi uopce ruki plin vec se kupuje od talijana ,enija.ovaj plinovod je glupost jer nam ne treba.imamo svoja plinska polja’a sad kmerovci pricaju da cemo i izvoziti plin iz jadrana,plus su katarcima dogovorili lng terminal za plin. I sad trebamo platiti za plinovod a rusi su nam nudili juzni tok besplatno ali smo ih odbili. Ovo je lud zbunjen nenormalan. Bolje im je da mjenjaju ustav’ ,to im ide od ruke:-)

New Report

Close