Važnost elektroničkog potpisa

Autor: Sponzorirani članak , 08. prosinac 2013. u 13:00
Primjer potpisivanja PDF-a

Ključ sigurnosti i povjerenja u elektroničkom poslovanju je elektronički potpis, neizostavan dio elektroničkog poslovanja.

U današnje je vrijeme elektroničko poslovanje postalo iznimno važan, siguran i nezamjenjiv način komunikacije. Međutim, bez napredne elektroničke zaštite i platforme povjerenja, elektroničko poslovanje, uz sve prednosti koje donosi, može biti izvor brojnih rizika. 

Ključ sigurnosti i povjerenja u elektroničkom poslovanju je elektronički potpis, neizostavan dio elektroničkog poslovanja. Da bi elektronički dokument bio prihvaćen, mora se temeljiti na prihvaćanju tehničke ispravnosti dokumenta, nepromjenjivosti sadržaja i vjerodostojnosti izvora, odnosno stvaratelja dokumenta. Sve se to može jedinstveno obuhvatiti instrumentom koji osigurava vjerodostojnost izvora i zaštitu integriteta sadržaja, a to je elektronički potpis. Elektronički potpis podrazumijeva čitav niz različitih vrsta digitalno prikazanih podataka pomoću kojih se vrši identifikacija korisnika i provjera vjerodostojnosti potpisanog elektroničkog dokumenata. 

Dodatna vrijednost potpisanog elektroničkog dokumenta postiže se primjenom naprednog elektroničkog potpisa koji ima istu pravnu snagu kao vlastoručni potpis ili vlastoručni potpis i otisak pečata na papiru, ako je izrađen u skladu s odredbama Zakona o elektroničkom potpisu, a povezan je isključivo s potpisnikom te ga nedvojbeno identificira. 

Financijska agencija je prvi davatelj usluga certificiranja koji izdaje certifikate za javnost te je jedina upisana u Evidenciju davatelja usluga certificiranja u Republici Hrvatskoj. 

Prema namjeni, Fina izdaje sljedeće certifikate:

  • Normalizirani certifikat koristi se za autentifikaciju, elektronički potpis i enkripciju (zaštitu tajnosti podataka) te za njihovu kombinaciju. Taj certifikat i uporaba ključa od strana uključenih u e-poslovanje osigurava autentičnost, cjelovitost, izvornost i tajnost. Može se izdati na kripto uređaju (FINA e-kartici ili USB tokenu) ili kao certifikat u softverskom obliku.
  • Kvalificirani certifikat koristi se za elektroničko potpisivanje dokumenata ili transakcija naprednim elektroničkim potpisom u skladu sa Zakonom o elektroničkom potpisu. Jamči autentičnost, cjelovitost i izvornost te ako je izrađen sredstvom za izradu naprednog elektroničkog potpisa, (kripto uređaj) zamjenjuje u cijelosti vlastoručni potpis ili vlastoručni potpis i otisak pečata.  

Finina aplikativna rješenja za elektroničko potpisivanje

Želite li elektronički potpisivati dokumente, potrebno je imati navedene digitalne certifikate te aplikativno rješenje koje će omogućiti implementaciju potpisa na dokumente. 

Fina je razvila nekoliko aplikativnih rješenja koja omogućuju elektroničko potpisivanje dokumenta, a ovisno o potrebama korisnika mogu potpisivati pojedinačno ili automatizirano veći broj dokumenata. 

Finina aplikacija Web e-Potpis omogućuje elektroničko potpisivanje dokumenata, provjeru valjanosti potpisa na elektronički potpisanim dokumentima, enkripciju, dekripciju, ovjeru vremenskim žigom te je pogodna za pojedinačno potpisivanje dokumenata. Dostupna je putem interneta, što znači da nije potrebna instalacija na računalo. Registracija se vrši on-line, na Fininoj internetskoj stranici www.fina.hr, prijavom na aplikaciju i korištenjem Fininih digitalnih certifikata. 

Samostojeća aplikacija e-Potpis je namijenjena za izradu i provjeru elektroničkog potpisa na datotekama različitih formata te njihovu enkripciju i dekripciju. Aplikacija omogućuje interaktivno potpisivanje pojedinačnih dokumenta i automatski način rada za potpisivanje velike količine dokumenata. 

ActivX NEP komponenta je sučelje za razvoj aplikacija koje se implementira u web aplikacijama za potpisivanje podataka naprednim elektroničkim potpisom ili za integraciju u poslužiteljska ili samostojeća aplikativna rješenja. Najčešće se implementira u e-servise i sustave za upravljanje dokumentima ili slična rješenja koja imaju takav poslovni proces u kojemu na dokumentu treba implementirati napredni elektronički potpis.

Više informacija potražite na Fininoj internetskoj stranici.

New Report

Close