Povjerenje u elektroničkom poslovanju

Autor: Sponzorirani članak , 02. prosinac 2013. u 08:00
Digitalni certifikati koji se koriste u elektroničkom poslovanju predstavljaju svojevrsni elektronički identitet i dokazuju da je poslana elektronička informacija autentična

Kako svakodnevno raste broj usluga koje su nam dostupne putem Interneta, potreba za sigurnom internetskom komunikacijom postaje sve izraženija.

Odvijanje e-poslovanja, bez obzira na to radi li se o pružanju ili korištenju elektroničkih usluga, podrazumijeva zaštićenu i pouzdanu razmjenu informacija u sigurnom okruženju. Kako svakodnevno raste broj usluga koje su nam dostupne putem Interneta, potreba za sigurnom internetskom komunikacijom postaje sve izraženija. Naime, podatke koji se razmjenjuju putem Interneta moguće je presresti, čime oni postaju dostupni osobama kojima nisu namijenjeni, a to ne želi ni jedna strana u komunikaciji. Stoga se prilikom razmjene podataka putem Interneta primjenjuju dodatni mehanizmi zaštite i tehnologija koja inače čitljive podatke, prije prijenosa pretvara u nečitljiv oblik, kako bi osigurala adekvatnu razinu povjerljivosti komunikacije.

Elektronički identitet
Svijest o potrebi primjene sigurnosnih mehanizama u elektroničkom poslovanju jednako je stara koliko i samo e-poslovanje. To je dovelo do razvoja digitalnih certifikata, koji predstavljaju svojevrsni elektronički identitet, kao i sustava njihove provjere i zaštite. Organizacije zadužene za izdavanje digitalnih certifikata nazivaju se Certificate Authorities, ili skraćeno CA. Financijska agencija (Fina) je, od 2003. godine, vodeći hrvatski davatelj usluga izdavanja digitalnih certifikata i jedini evidentirani CA u Republici Hrvatskoj (evidentiran pri Ministarstvu gospodarstva). Kao ovjerovitelj i izdavatelj certifikata, Fina sudjeluje u izradi nacionalne i europske zakonske regulative vezane uz elektroničko poslovanje.

Sigurno elektroničko poslovanje Fina omogućuje primjenom tehnologije koje se koristi u Internet poslovanju u svijetu, a to je tehnologija infrastrukture javnog ključa (Public Key Infrastructure – PKI). Njome se uspostavlja sigurno okruženje za internetsku komunikaciju, što je pretpostavka "elektroničkog povjerenja" , a osigurava da podaci koji se šalju putem Interneta budu dostupni isključivo stranama kojima su i namijenjeni.

U osnovi infrastrukture javnog ključa nalazi se logički povezan par ključeva, privatni i javni ključ te pripadajući digitalni certifikat. Nositelj infrastrukture je središnje tijelo, ovlašteno za provjeru podataka o vlasniku tzv. javnog ključa te potvrdu valjanosti podataka. Potvrda valjanosti podataka izdaje se u obliku digitalnog certifikata, koji digitalno potpisuje ovlašteno tijelo koje ga je izdalo.

Kako to funkcionira u praksi?
Digitalni certifikati koji se koriste u elektroničkom poslovanju predstavljaju svojevrsni elektronički identitet i dokazuju da je poslana elektronička informacija autentična. Mnoge aplikacije, elektronička pošta, elektronička razmjena dokumenta te mrežne usluge i servisi zahtijevaju uporabu digitalnih certifikata. 

Digitalni certifikat je skup podataka u elektroničkome obliku, koji, između ostalih informacija, sadrži javni ključ te informacije o njegovom vlasniku. Digitalne certifikate izdaje ovlašteno tijelo koje svojim potpisom jamči za točnost informacija koje digitalni certifikat sadrži. Zbog povjerljivosti podataka na certifikatima, važno je da certifikat bude izdan od strane izdavača kojem korisnici i proizvođači programske podrške vjeruju. 

Uporabom infrastrukture javnog ključa te tehnologijama elektroničkog potpisa i enkripcije, digitalni certifikati koje izdaje Fina omogućuju prisutnost povjerljivih, visoko rizičnih i poslovno osjetljivih informacija na internetu i njihovu sigurnu razmjenu.

Uz digitalne certifikate, Fina nudi i aplikacije za elektroničko potpisivanje, koje dokumentima osiguravaju vrijednost potpisanog elektroničkog dokumenta – Web e-potpis i e-Potpis. 

Više informacija potražite na Fininoj internetskoj stranici

New Report

Close