Velika pobuna pravnika protiv (pred)stečajnog zakona

Autor: Suzana Varošanec , 13. studeni 2013. u 17:45
Akademik Jakša Barbić/Robert Anić/PIXSELL

Odvjetnici, suci, profesori i stečajni upravitelji očekuju dolazak ministara Linića i Miljenića na skup, te spremaju prijedlog izmjene stečajnog i predstečajnog zakona.

Profesori, suci, odvjetnici i stečajni upravitelji sutra će nakon rasprave u HAZU-u uputiti Vladi svoje preporuke za intervenciju u stečajni i predstečajni zakon.

Godinu dana poslije uvođenja predstečaja te pretvaranja stečaja u likvidacijski postupak, jedan tako važan skup ukazat će na nedostatke i predložiti rješenja kojima se štite vjerovnici i doprinosi pravnoj sigurnosti. Organizator skupa je Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava na čelu s akademikom Jakšom Barbićem.Ministri pravosuđa i financija, Linić i Miljenić, pak, slove za najvažnije goste jer su nadležni svaki za "svoj" propis, a zbog brzine zakonodavnih promjena u pravni sustav unesena su zapravo nova rješenja koja u primjeni izazivaju teškoće.

Kod nekih problem predstavlja nedorečenost, kod drugih je to suprotnost među propisima, a kako tvrde pravnici ima i onih suprotnih Ustavu i međunarodno prihvaćenim obvezama. Zato će sutra i predložiti rješenja za poboljšanje insolvencijskog prava, usklađenja s Ustavom i poboljšanja pravne sigurnosti.

U raspravi je potrebno odrediti ulogu predstečajne nagodbe, položaj suda i revizorske aspekte, pravni položaj vjerovnika, radnika i povjerenika, moguću konkurenciju predstečaja sa stečajem, odnosa spram arbitraže te insolventnost investicijskih fondova. Posebno će biti riječi o nedostacima Stečajnog zakona te o prijedlozima kako ih otkloniti. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

“Gospon dr. prof. Jakša Barbić akademik i DOBITNIK NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO skroio je SVE zakone za LEGALNU PLJAČKU HRVATSKE!!!!Zakon o pretvorbi, Zakon o privatizaciji, Zakon o obveznim odnosima a nagradu mu uručili SANADER I VIDOŠEVIĆ a trenutačno popravlja krvnu sliku na pipici Finvesta!!!!” tip top

U potpunosti si u pravu.

Zakon o predstečajnim nagodbama je jedini “zakon” u povijesti koji je direktno omogućio zloupotrebe na račun državnog proračuna, imovine pojedinaca i trgovačkih društava. Kod njega se ne radi o zloupotrebama kao rezultata manjih propusta u zakonu, već o namjerno donesenim i nikad poništenim odredbama. Odredbe o jamstvim temeljem kojih su utvrđene milijarde nepostojećih dugovanja, temeljem kojih su otpisane milijarde stvarnih dugovanja i zadržano vlasništvo, još uvijek vrijede za tvrtke radi kojih su i donesene.

karuba, vi ste to lijepo složili, ali nema apsolutno nikoga u državnoj upravi tko će to provesti – tamo se ljudi izležavaju i izbjegavaju probleme koji se jave na radnom mjestu, a za savjestan i smislen postupak za koji se vi zalažete, trebalo bi otpustiti 90-100% zaposlenih u sadašnjim službama koje se za to brinu, i zaposliti ljude koji su u privatnom sektoru stekli konkretna znanja.

tko je u državnoj upravi u stanju napraviti smislenu analizu poslovanja bilo kakve tvrtke, kada vidimo kakve neznalice su na samom vrhu?1

tip top je u pravu, ovi “umovi” bi trebali biti zauvijek maknuti s državnih jasli, njihovi dosadašnji “rezultati” smrde do neba, a imali su dva desetljeća pozornosti i privilegija za dokazuju svoju stručnost, dok drugi nisu dobili priliku ni za jedan put.

Nisam proucio prijedlog izmjena Zakona,
ali mora da im se smanjuju ovlasti za muljanja i prevare.
Mislim da ih najviše žulja buduće prisustvo Dorha.

Gdje su pametnjakovići bili do sada. Zakon je u uporabi već godinu dana, loš i nedorečen i doživio izmjene do nepropaznatljivost.
Jedini koji je reagirao je bio sudac Kolakušić, a lešinara nije bilo ni čut ni vidjet.
Sad se javljaju nebi li izborili što lošiji zakon kako bi mogli i dalje loviti u mutnom.

New Report

Close