Srbima veliki građevinski poslovi u Iraku, Hrvatima mrvice

Autor: Ante Pavić , 23. listopad 2013. u 22:00
Srbi će graditi mostove, ceste i stanove/FOTOLIA

Hrvatske tvrtke 2008. u Bagdadu su otvorile predstavništvo, rezultati slabašni.

Ministarstvo građevine i stanovanja Iraka dostavilo je Srbiji dokumentaciju za dva projekta – izgradnju mosta i autoceste u kojima bi trebale sudjelovati samo srpske kompanije, javlja Tanjug.

Radna grupa za suradnju ministarstva građevine Srbije i Iraka osnovana je 23. srpnja ove godine. Irak planira započeti 42 projekta u stanogradnji, izgradnju 27 mostova, izgradnju 800 kilometara autoceste, kao i popravak regionalne cestovne infrastrukture u dužini od 2740 kilometara. Hrvatske tvrtke također su zainteresirane za projekte u Iraku koji zahvaljujući prihodima od nafte polako obnavlja razrušenu zemlju. Većina poslova hrvatskih tvrtki, međutim, uglavnom se svodi na pojedinačne napore, iako se stvari kreću s mrtve točke.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori naglašavaju da u Iraku od 2008. godine pod vodstvom Jasima Dahera djeluje Hrvatska gospodarska kuća u Erbilu čije su članice tada bile Ingra, Ecoina, TPK Armatura, Dalekovod, Flekso, HS Produkt, Elka i TEP. "Hrvatska gospodarska kuća usko surađuje sa Specijalnom misijom Republike Hrvatske u Iraku", poručuje HGK. Kažu da su hrvatske tvrtke trenutno zastupljene u Iraku ponajprije u sektorima graditeljstva, energetike, naftne industrije te razminiranja.

"Posebno bi istaknuli Ingru. i AZ Crobus. Ingra u Iraku uspješno posluje na iračkom tržištu od 1964. godine kada je otvorila svoj bagdadski ured. U gotovo pet desetljeća prisutnosti na tržištu Iraka, Ingra je bila partner u realizaciji energetskih projekata, prehrambene industrije i građevinarstvu. Tvrtka AZ Crobus nedavno je potpisala  ugovor s iračkim partnerom", kažu u HGK. Trgovinska razmjena između Iraka i Hrvatske prilično je skromna. Prema podacima Komore, u cijeloj prošloj godini je protrgovano robama u vrijednosti od tek 9,8 milijuna dolara, od čega se cjelokupan iznos odnosi na izvoz iz Hrvatske. Izvoz se u šest mjeseci ove godine popeo na 12,9 milijuna dolara, što je četiri puta veća vrijednost nego u istom razdoblju lani. Irak istovremeno u Hrvatsku nije izvezao ništa.

Komentari (5)
Pogledajte sve

kupite dionice enhl.riješena stvar,oni rade na baušteli a mi od kapitala zarađujemo.

Nemojte pretjerivati .
Pa nisu Hrvati gladni kruha da bi morali ići raditi u Irak i slične države.

baš je bezvezno kad u članku spominju poslove koje su srpske tvrtke ugovorile sad, a onda žvaču uvijek istu žvaku o ingrinoj prisutnosti od biblijskih dana.

i pritom jedino logično pitanje zaobilaze u širokom luku: koliko su poslova ugovorili od početka obnove u iraku do danas? koliko u zadnjih deset godina?

isti su kao njihovi ideološki drugovi iz sdp-a i hdz-u, ne bi me čudilo da vlada u svom godišnjem izvještaju navede elektrifikaciju pruge u lici koju je skj “organizirao” recimo ’56-e. a hdz valjda u zasluge ubraja pokrštavanje hrvata u stoljeću sedmom.

rezultat ove generacije foteljaških nesposobnjakovića i partijskih pripuza je apsolutna nula, a nema tko da im dade nogu u stražnjicu…

HGK ,,Lep kao greh,,mlate praznu slamu i polako uništavaju zemlju…. treba mu zabiti ŠIMECKI u dupe [emo_ljut]

New Report

Close