Škreb: MMF bi nam pojeftinio zaduživanje

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 24. listopad 2013. u 08:30
Marko Škreb, PBZ/Goran Stanzl/PIXSELL

Kraj godine dočekat ćemo, prema procjeni Marka Škreba, gl. ekonomista PBZ-a, s padom BDP-a od 0,9%.

Kraj godine dočekat ćemo, prema procjeni Marka Škreba, gl. ekonomista PBZ-a, s padom BDP-a od 0,9%, a za 2014. prognozira rast BDP-a od 1 posto.

"Hrvatska je izgubila rejting, što joj je poskupilo inozaduživanje. Zbog toga možda ne bi bilo loše pozvati MMF i sklopiti angažman da bismo pojeftinili nova zaduženja", istaknuo je na PBZ Business Clubu. Poručio je kako bi, da postoji program s MMF-om, kamate po kojima se zadužujemo bile niže.

"Vjerojatno ćemo ući u proces prekomjernog deficita, pri čemu postoji obveza razgovora s EK o programu. Kako EK i MMF često surađuju, ako idemo dogovarati s jednom institucijom, bilo bi lakše razgovarati s obje i ugovoriti paket pomoći", kaže Škreb. "Moguće je da u kraćem roku BDP dodatno padne, smanjenjem državnih rashoda. No, zabrinjava me kumulativni je pad BDP-a od 12%. Latvija je jedne godine pala 20%, ali nakon što su napravili rezove, raste 5% godišnje", poručio je bivši guverner. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovdje netko prodaje maglu. Linić je rekao da nema novaca ni za kamate platiti, a kamo li glavnicu. Da li bi nakon zaduživanja kod MMF-a bilo novaca i za kamate i za glavnicu? Nigdje ni riječi o tome? xreforma.wordpress.com

New Report

Close