Hrvatska energetika na meti diva iz Kine

Autor: Suzana Varošanec , 16. listopad 2013. u 15:36
Menadžeri iz Pekinga zagrizli za projekte Hrvatske elektroprivrede/FOTOLIA/ Fotomontaža

Kompaniji NCPE, čiji je prihod veći od hrvatskog proračuna, ministar Vrdoljak prezentirao projekte HEP-a zrele za realizaciju.

Vodeća ekipa menadžera velike kineske kompanije North China Power Engineering ltd. (NCPE), s 50 godina tradicije u energetici, trenutačno boravi u Hrvatskoj, i to ne turistički.

Posjet je poslovne naravi, a u delegaciji je desetak visokih kineskih menadžera. Predstavnike NCPE-a koji su došli u Zagreb iz Pekinga primio je u ponedjeljak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, u čijem je resoru energetika. O tome, pak, koliko su potencijalni investitori zanimljivi hrvatskoj Vladi rječito govori činjenica da ih je na kratko pozdravio i premijer Zoran Milanović. Kako je priopćeno iz Vrdoljakova ministarstva, na sastanku na kojem su bili i predstavnici HEP-a te građevinskih tvrtki Dalekovod, IGH, Zagreb Montaža i Nexsus, razgovaralo se o mogućnostima realizacije investicijskih projekta, posebno u energetskom sektoru. Neslužbeno, Vrdoljak je Kinezima prezentirao projekte HEP-a koji su zreli za realizaciju. U poslovnim krugovima dolazak Kineza u Zagreb okvalificiran je kao izvanredni poslovni događaj.

 

450milijuna

eura procjena je vrijednosti investicije u plinsku TE Osijek

Nije baš čest slučaj, komentiraju ovdašnji biznismeni, da u posjet Hrvatskoj zbog poslovnih sastanaka na visokom novou, dolazi tako velika i zanimljiva tvrtka koja se zanima za mogućnosti suradnje u energetici, koja uključuje vlasničko ulaganje i garanciju financiranja. K tome, iza pekinške tvrtke stoje financijski izdašni kineski izvori što je u krizi, zbog manjka dostupnog kapitala, velika stvar. NCPE ima godišnji prihod, usporedbe radi, koji navodno premašuje hrvatski godišnji proračun. Iako tu činjenicu nije bilo moguće provjeriti na internetskoj stranici NCPE-a, s obzirom da je njegove predstavnike primio ministar u čijem je resoru energetika, te da se on zadržao s njima u dužem razgovoru, može se očekivati da će se ta kompanija prvom prilikom javiti sa svojom ponudom na neki od hrvatskih energetskih projekata. Stvar je izglada prošlosti, pa i neka vrst predrasude, nesklonost kineskih tvrtki natječajima.

Svoje poslovanje u području energetike NCPE je počeo širiti ulaskom u europski energetski biznis. Prvo u Poljskoj i Latviji, a Hrvatska, bi trebala biti treća "meta". Ove godine NCPE ušao je u Poljsku: Rafoko iz PBG grupe, najveće poljske grupacije za proizvodnju energije, i NCPE zajednički će podići TE Elektrownia Javorzno 3, snage 910 MW. Nakon objave dogovora s Kinezima, dionica Rafoka je jako porasla. Kineska tvrtka u Latviji nedavno je kupila kontrolni udio u ETI-ju, jednoj od najvećih tamošnjih energetskih kompanija. Što se Hrvatske tiče najzanimljiviji bi im mogao biti projekt dogradnje plinske TE Osijek. O detaljima tog projekta bilo je riječi na sastanku kod Vrdoljaka koji je navodno bio dobro pripremljen. To se pripisuje jednim dijelom i lokal-patriotskoj želji tog HNS-ova ministra da Osijek, iz kojega je došao u Vladu, još za njegova mandata dobije novo energetsko postrojenje.

Hoće li NCPE iskazati svoj interes i dati ponudu za novi blok termoelektrane Osijek, biti će jasno u prvom kvartalu 2014., kada bi trebao krenuti natječaj za gradnju. Pritom bi HEP za svoje potrebe otkupljivao 50 posto proizvodnih kapaciteta, dok se investitor treba pobrinuti za plasman druge polovice. Novi blok TE Osijek jedan je od najvažnijih razvojnih projekata HEP-a, te uz novi blok elektrane u Plominu, vjerojatno najvažnija investicija koja bi se u segmentu termoelektrana u Hrvatskoj mogla realizirati tijekom narednog desetljeća.

Prema idejnom rješenju koje je nedavno predstavljeno u Osijeku, radi se o kombiniranoj plinskoj elektrani ukupne snage 600 megavata (više nego Plomin C) i predviđene iskoristivosti u proizvodnji električne energije od 58 posto, koja se tijekom zime i povećanog konzuma topline penje i iznad 70 posto. Postojanje potencijalnih potrošača topline jedan je od glavnih razloga zašto u HEP-u lokaciju u Osijeku smatraju jedinom logičnom lokacijom za gradnju plinske elektrane, koja bi u suprotnom bila teško isplativa. Prednosti Osijeka su i činjenice da bi gradnja ove elektrane pozitivno djelovala na stabilnost elektroenergetskog sustava, te da je u Osijeku veći dio nužne transportne infrastrukture već izgrađen.

Realizacija tog 450 milijuna eura vrijednog projekta neosporno bi bila i značajan impuls za domaće gospodarstvo, gdje bi hrvatske tvrtke mogle konkurirati na svim građevinskim i montažerskim poslovima, ali i isporučiti veći dio potrebne opreme, osim plinskih turbina. NPCE je sa 40-ak elektrana prisutan u 20 zemalja, između ostalih i u Bjelorusiji gdje ima predstavništvo. Upravo je za građevinare iz konzorcija IGH, Dalekovod, Zagreb Montaže i Nexsusa zanimljiv posao koji je NCPE lani dobio u Bjelorusiji. Pregovora se o mogućnosti da tvrtke postanu podizvođači na  izgradnji 330 KW prijenosne mreže od atomske centrale Ostrovets do potrošačke mreže, koji će prema dostupnim informacijama financirati China Exim banka. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Možda će napokon krenuti poslovna suradnja Hrvatske i Kine, ali je po mom mišljenju nepovratno izgubljena prilika za luku Rijeka i nizinsku prugu, umjesto koje je sada uskočio grčki Pirej. A za ovakve pormašaje u Hrvatskoj ne odgovara nitko, iako se zna tko je za to kriv!

New Report

Close