Vrdoljak u zadnji čas dijeli 120 milijuna kuna potpora prerađivačkoj industriji

Autor: Marija Brnić , 11. listopad 2013. u 09:38
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak/Grgur Žućko/PIXSELL

Natječaj od proljetos, na koji je pristiglo 358 prijava, bio je poništen zbog novoga Zakona o državnim potporama.

U zadnji čas hrvatska će prerađivačka industrija ipak imati priliku povući 120 milijuna kuna bespovratnih sredstava potpore predviđene u državnoj blagajni za ovu godinu.

Idući tjedan, kako nam je potvrđeno u Ministarstvu gospodarstva, ponovno će se raspisati natječaj za ta sredstva za razvoj i jačanje industrijske proizvodnje. Riječ je o operativnom programu potpora industrijalcima za koji je proljetos proveden natječaj, no umjesto odabira korisnika između 358 nominiranih projekata i dodjele sredstava, natječaj je u srpnju bio poništen. Takav rasplet obrazlagan je formalno novim Zakonom o državnim potporama, koji je stupio na snagu ulaskom u EU i kojim su obustavljeni svi postupci započeti prema starom zakonu.

No, u poslovnim je krugovima, kako zbog novih procedura odobravanja takvih programa nakon ulaska u EU, tako i zbog stanja u proračunu, već bila potpuna otpisala mogućnost realizacije programa u ovoj godini.Kako doznajemo, u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja u četvrtak je usvojeno mišljenje o usklađenosti tog programa s Općom uredbom o skupnim izuzećima te po proceduri o tome treba u idućih 20 dana obavijestiti Europsku komisiju. No, Ministarstvo može pristupiti objavi natječaja, a kako doznajemo, same propozicije natječaja nisu znatno mijenjane.

To znači da će za bespovratne potpore moći opet aplicirati velike, srednje i male tvrtke s najmanje 20 zaposlenih koje se bave industrijskom proizvodnjom. Među ostalim, uvjet je da nemaju dugova državi te da nad njima nije pokrenut predstečajni ili stečajni postupak. Ono što je zbog briselskih pravila  važno jest da ovaj put u iduća dva i pol mjeseca Ministarstvo gospodarstva provede cjelokupnu proceduru, objavi natječaj, prikupi ponude, analizira ih i odabere one kojima će isplatiti državnu subvenciju.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Vrdoljak dijeli 120 milijuna kuna.

Otkuda Vrdoljaku ti novci?

Pa ima prijave od zadnji puta pa neka samo zatraži očitovanje! Ako nije opet marketinška navlakuša!?

Koji je lik ovaj čovjek. Prodavač magle na kvadt, licemjer do neba. U medijima se folira kao on nešto rješava, odlazi, putuje, dogovara…a jedino čim se bavi je uhljebljivanje svojih frendova iz stranke…čas je bio u građevini, drž nedaj sad je u energetici….ma nema on pojam o gospodarstvu….jad jadni

New Report

Close