Airbusu posao od 9,75 milijardi dolara

Autor: Tomislav Oharek , 08. listopad 2013. u 22:00
Predsjednik Uprave Airbusa Fabrice Brégier i predsjednik JAL-a Jošiharu Ueki/REUTERS

Japan Airlines je od Airbusa naručio 31 zrakoplov A350 uz mogućnost kupnje još 25 zrakoplova dugog doleta.

Airbus je sklopio s Japan Airlinesom (JAL)posao vrijedan 9,75 milijardi dolara, koji je osim njegove vrijednosati važan i zato što je europska kompanija konačno uspjela razbiti dominaciju Boeinga, čiji su zrakoplovi dosad gotovo isključivo bili u floti japanskog nacionalnog avioprijevoznika.

 

1062zrakoplova

upisao je Airbus ove godine u svoje knjige narudžbi

Naime, JAL je od Airbusa naručio 31 zrakoplov A350, s mogućnošću kupnje još 25 zrakoplova dugog doleta. The Wall Street Journal ističe kako odluka japanske kompanije odražava narušene odnose s dosadašnjim kupcima Boeinga, izazvanih prije svega trogodišnjim kašnjenjem isporuka njegove uzdanice 787 Dreamlinera. JAL je bio drugi najveći kupac tog zrakoplova , a Japance je dodatno iznerviralo i prizemljenje tog zrakoplova ranije ove godine.  Situaciju u kojoj su članovi Uprave JALA počeli preispitivati ispravnost strategije da se uzdaju u Boeing kao gotovo ekskluzivnog dobavljača zrakoplova iskoristio je Airbus koji je do ovog posla bezuspješno snubio JAL, ali i njegovog japanskog konkurenta ANA Holdings.

Nakon dogovora ovog posla dionice Boeinga pale su u ponedjeljak na Njujorškoj burzi 51 centi, na 116,69 dolara, dok su istodobno dionice EADS-a, krovne kompanije Airbusa, porasle za 2,2 posto, na 50,3 eura na burzi u Parizu. Gubitak ove narudžbe ponovno je naglasio probleme s kojima se mora nositi Boeing i koji sve više gubi dah u utrci s europskim rivalom. NaimeAirbus je ove godine do rujna u svoju knjigu narudžbi upisao 1062 narudžbe, dok ih Boeing ima 890.

Ovaj omjer bi mogao postati još lošiji po Amerikance ukoliko ANA Holdings, krovna kompanija All Nippon Airwaysa, odluči slijediti primjer svog konkurenta. Naime, i njihov Dremaliner je ove godine bio prizemljen zbog kvara na bateriji. Upravo je ANA bio jedna od najlojalnijih kupaca Boeinga i među prvima je naručio Dreamlinere, no Uprava je poručila kako kao zamjenu za dotrajalu flotu Boeingovih 777 razmatraju također Airbusov A350.

Komentirajte prvi

New Report

Close