Započeo projekt Jadransko-jonskog plinovoda

Autor: Darko Bičak , 26. rujan 2013. u 16:11
Thinkstock

Nakon što je osigurala odvojak plinovoda Južni tok, Hrvatska je krenula i u realizaciju Jadransko-jonskog plinovoda (JJP) koji će se nadovezati na globalni plinski projekt Trans Adriatic Pipline.

Nakon što je osigurala odvojak plinovoda Južni tok, Hrvatska je krenula i u realizaciju Jadransko-jonskog plinovoda (JJP) koji će se nadovezati na globalni plinski projekt Trans Adriatic Pipeline (TAP). Naime, u četvrtak je u Zagrebu postignut dogovor ministara gospodarstva Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Albanije oko ulaska njihovih zemalja u projekt plinovoda. Ivan Vrdoljak, hrvatski ministar gospodarstva, kazao je da se ne želi čekati da TAP bude završen, plan je 2018. godine, nego da se odmah kreće u realizaciju JJP-a.

Za sada je potpisana zajednička izjava u kojoj se potvrđuje da su sve četiri jadranske zemlje zainteresirane za novi plinovod. Najavljeno je da će se u narednih nekoliko mjeseci napraviti studija izvedivosti i poslovni plan, a nakon toga će se ići u traženje strateškog partnera koji će financirati plinovod. Ministri će se sljedeći puta sastati početkom 2014. godine u Tirani kada bi trebao biti poznat poslovni plan i način financiranja.  

Komentirajte prvi

New Report

Close