Prosperus bi u HTP Korčulu uložio 50 milijuna kuna

Autor: Marija Crnjak , 23. rujan 2013. u 21:59
PD

Plan restrukturiranja bit će iznesen na ročištu 7. listopada, dva dana kasnije istječe zakonski rok u kojem moraju završiti predstečajnu nagodbu.

Prosperus FGS spreman je u HTP Korčula uložiti 50 milijuna kuna u procesu dokapitalizacije izdavanjem 1000 redovnih dionica nominalne vrijednosti od 50 kuna. Stoji to u novom planu restrukturiranja HTP-a Korčula u procesu predstečajne nagodbe, koji je Uprava turističke tvrtke u utorak objavila na Zagrebačkoj burzi.

Plan restrukturiranja bit će iznesen na ročištu 7. listopada, a nakon odluka koje se donesu na ročištu nema natrag jer dva dana kasnije istječe zakonski rok u kojem tvrtka mora završiti predstečajnu nagodbu.

HTP Korčula vjerovnicima duguje 123 milijuna kuna. Uprava predlaže da tijela javne uprave i trgovačka društva u većinskome državnom vlasništvu otpišu ukupno 42,25 posto potraživanja od ukupno 16,4 milijuna kuna. Idućih 35 posto ukupna duga unijet će se kao tražbina u temeljni kapital dužnika po nominalnoj vrijednosti od 50 kuna po dionici. Preostalih 22,75 posto na Korčuli planiraju namiriti novcem od strateškoga partnera Dalmacija hoteli, čiji je osnivač Laguna Novigrad, a novac za ulaganje osigurao bi Prosperus FGS. Od Reiffeisen i OTP banke traže otpis kamata te reprogram kredita uz otplatu na deset godina te poček od dvije godine.

Rok za dovršetak predstečajne nagodbe za većinu od deset turističkih tvrtki u većinskome državnom vlasništvu istječe u idućih nekoliko tjedana, pa je u Ministarstvu turizma i Ministarstvu financija vrlo napeto.

Država bi, naime, u samo nekoliko idućih dana trebala odlučiti koje će investitore pustiti u tvrtke. Kako je poznato, među ponuditeljima su i Todorićeva Karisma, koja hoće Živogošće, Valamar i Jako Andabak zainteresirani su za Medenu, Solaris je predao ponudu za Vranjicu Belvedere.

Kako doznajemo, radna skupina koju čine predstavnici Ministarstva turizma, Ministarstva financija te Državnoga ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) u posljednjih se nekoliko tjedana sastala s gotovo svim ponuditeljima, no zasad ne žele otkrivati koji će se investitori uključiti u proces predstečajne nagodbe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close