Indijci preko Makedonije krenuli u osvajanje regije

Autor: Ante Pavić , 19. rujan 2013. u 22:00
Ubrzana je gradnja autoceste iz Skopja prema Ohridu

Kompleks na Ohridskom jezeru vrijedan 200 milijuna eura uključivat će plutajuće hotele, kazina, rekreativne objekte i golf igralište.

Indija želi igrati važnu gospodarsku ulogu na Balkanu, a upravo se Makedonija nada da će biti vrata u regiju za kompanije iz ove mnogoljudne zemlje.

Makedonska vlada svoje nade temelji na dolasku velikog indijskog konglomerata Sahara India Pariwar koja na Ohridskom jezeru gradi hotelski kompleks vrijedan 200 milijuna eura. Njezin vlasnik, milijarder Subrata Roy, već je u siječnju posjetio lokaciju na kojoj bi trebale niknuti luksuzne građevine. Kompleks koji je već dobio i ime – Saharska Makedonija, izgradit će se na 240 hektara u blizini Ohridskog jezera i uključivat će luksuzne hotele, plutajuće hotele na jezeru, kazina, rezidencijalne i rekreativne objekte te golf igralište. Stoga makedonska vlada smatra da spomenuti kompleks neće samo produljiti sezonu na Ohridu, nego i potaknuti indijske tajkune da pojačaju ulaganja u Makedoniju i da u osvajanje regije krenu upravo iz te zemlje. Zato je i ubrzala realizaciju plana gradnje autoceste iz glavnog grada Skopja prema Ohridu.

 

240hektara

zauzimat će projekt nazvan Saharska Makedonija

Da joj očekivanja nisu pretjerana svjedoči i najava Sahare da će nakon završetka kompleksa na Ohridu započeti izgradnju projekta skijaškog centra blizu planine Galičice i Prespanskog jezera. Projekt je već privukao pažnju svjetskih medija budući da će ga dizajnirati arhitekt Tom Wright, poznat po projektiranju hotela Burj Al Arab u Dubaiju. Indijski list India Today Subratu Roya svrstava među 10 najutjecajnih ljudi u Indiji, a makedonski premijer Nikola Gruevski toplo ga je primio prilikom njegova posjeta u lipnju prošle godine.

Tada je Roy najavio da neće stati samo na turizmu, nego da je zainteresiran za poljoprivredu te izgradnju filmskog grada po uzoru na indijski Bollywood. Njegov konglomerat bavi se vrlo širokom lepezom poslova: financijskim uslugama, životnim osiguranjem, fondovima, infrastrukturom i građevinom, medijima, zabavom, filmskom produkcijom, proizvodnjom robe široke potrošnje, zdravstvom, ugostiteljstvom, proizvodnjom, sportom i informatičkom tehnologijom. Stoga za njega radi za ovdašnje pojmove nevjerojatnih milijun radnika.

Prije dvije godine imao je problema s financijskim regulatorima u vezi svojih financijskih poduzeća. Tada je indijska centralna banka upozorila ulagače da pripaze na depozite u jednom od poduzeća u kojega su uložili nakon Saharinog poziva za javnu ponudu. Slično je upozorenje poslao i burzovni regulator Sebi zbog nepoštivanja pravila javnog prikupljanja novca nekolicine financijskih fondova u sklopu grupacije.

Promocija

Festival mira u Skopju

Sahara India Pariwar svoju će investiciju u Makedoniji najaviti organizacijom "Sahara Balkan Peace festivala" koji će se održati u Skopju 1. i 2. listopada, javljaju regionalni mediji. Festival će biti posvećen očuvanju mira u svijetu, a najavljuje se dolazak 50 poznatih svjetskih ličnosti, bivših predsjednika, premijera, veleposlanika i holivudskih zvijezda koji su osnivači i vlasnici humanitarnih fondacija, kao i predstavnika država iz regije. U priopćenju se navodi kako su mir i nenasilje dio osnovne filozofije grupacije pa će se festival u cilju zacjeljivanja ratnih ožiljaka redovito održavati pri čemu će svake godine domaćin biti neka druga balkanska država.

Komentirajte prvi

New Report

Close