Jandroković o EK: Iznimno teška situacija za Hrvatsku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2013. u 15:20
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Vladu premijera Milanovića optužio je da je zemlju gurnula u poziciju zemlje “druge kategorije u EU”, odnosno kategoriju problematičnih Rumunjske i Bugarske.

Situaciju u kojoj se našla Hrvatska nakon što je Euorpska komisija odlučila pokrenuti mjere pojačanog nadzora i zamrzavanja novca, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković ocijenio je "iznimno teškom".

Radi se o iznimno teškoj situaciji, izjavio je Jandroković novinarima nakon vijesti da Europska komisija prema Hrvatskoj pokreće mjere pojačanog nadzora i zamrzavanja novca zbog nepoštivanja propisa o europskom uhidbenom nalogu.

"Nitko Zoranu Milanoviću, niti SDP-u, niti koalicijskim partnerima, nije dao mandat da ulaze u ovakav konflikt s EK, ovo je štetno za Hrvatsku, ovako se ne brane nacionalni interesi", izjavio je Jandroković, očekujući premijerov i SDP-ov odgovor.

Vladu premijera Milanovića optužio je da je zemlju gurnula u poziciju zemlje "druge kategorije u EU", odnosno kategoriju problematičnih Rumunjske i Bugarske.

Za to su odgovorni jedino Milanović, SDP, a ako se uskoro ne oglase, onda i koalicijski partneri preuzimaju odgovornost za sve loše što se događa i što će se dogoditi, rekao je Jandroković.

Bivšeg ministra posebno brine gubitak reputacije i vjerodostojnosti koje je Hrvatska imala i koje će, kaže, biti vrlo teško vratiti.

Što se tiče uskrate financijskih sredstava, mišljenja je da Hrvatska tu još ima izgleda, ako se tzv. lex Perković promjeni u duhu sugestija EK i onoga što je Hrvatska preuzela ulaskom u EU.

Ako se tako postupi, onda bi moglo doći do odgađanja te odluke, ali ako se i dalje bude inzistiralo na ovakvom zakonu onda je samo pitanje kad će ta sredstva biti suspendirana, uvjerava Jandroković.

Bivši ministar nije izravno odgovorio na upit hoće li HDZ zatražiti ostavku Vlade. O tome ćemo razgovarati na tijelima stranke, rekao je Jandroković.

Podsjetio je da je HDZ još proljetos isticao da treba ići na prijevremene izbore, te ustvdio kako aktualni događaju dodatno potvrđuju da su bili u pravu.

Komentirajte prvi

New Report

Close